Vård efter behov
Vänsterpartiet arbetar för att vården ska betalas solidariskt via skatter och fördelas efter behov.
En solidarisk välfärd där människan står i centrum är vårt
mål – utan privata vinster och riskkapitalbolag. Därför är vi
kritiska till privatiseringar och ett vårdsystem där patienter ska agera som kunder på en marknad.
Den med störst behov ska gå först
Om du blir sjuk och behöver sjukvård, ska du också vara trygg i att ingen kan köpa sig före i kön. Vården ska fördelas efter vilka behov vi har, inte styras av avtal med försäkringsbolagen och deras privata sjukvårdsförsäkringar eller personliga kontakter.
Den som har störst behov ska gå först – och det betyder också att vården ska göra tydliga prioriteringar i enlighet med det.
Första linjens vård
För att hälso- och sjukvården ska klara sitt uppdrag behöver
det ske en förstärkning av primärvården. Primärvården har
över tid givits ett större och större uppdrag, nationellt och
lokalt, utan att resurser tillförts i motsvarande omfattning.
Den pågående omställningen av hälso- och sjukvården förutsätter en väl fungerande primärvård. De problem sjukvården lever med märks som tydligast inom primärvården, som bristen på personal och att upprätthålla kontinuitet mellan patient och behandlare. Förutsättningar, arbetsvillkor och arbetsmiljö behöver förbättras.
Hälsocentraler på landsbygden
Vi vänder oss emot ett system där privata företag fritt kan etablera sig utifrån var det är enklast att göra vinst i stället för att resurserna används där de behövs bäst.
Ett av problemen med vårdval inom primärvården är svårigheten att få nya hälsocentraler att etableras i socioekonomiskt svaga områden och på landsbygden då det inte är lönsamt för privata företag.
Vi kräver därför att lagen om vårdval (LOV) i primärvården rivs upp tillsammans med den fria etableringsrätten så att vården i stället kan fördelas efter behov.
Primärvården ska ha bred kompetens
Basen i hälso- och sjukvården är hälsocentralerna och sjukstugorna. De ska vara den första instansen när människor, i alla åldrar, är i behov av vård.
För att du ska få mesta möjliga sjukvård i din närhet ska primärvården ha bred kompetens och arbeta med ett brett uppdrag, det vill säga grundläggande vård med helhetsansvar för dig som individ samt rehabilitering, psykosociala och hälsofrämjande insatser.
Sjukstugorna är avgörande för jämlik vård i hela länet
På landsbygden har sjukstugorna dessutom ett uppdrag med ambulans och akutvård med vårdplatser som är bemannade dygnet runt samt laboratorier och röntgen. Sjukstugorna är med sina särskilda uppdrag avgörande för att kunna erbjuda jämlik vård i hela länet.
Specialiserad sjukhusvård
En människa behöver specialiserad sjukhusvård få gånger under en livstid. Då kan den finnas på få ställen. För att få en
väl fungerande vård krävs vana och erfarenhet hos personalen som ska möta och behandla patienterna. Norrlands universitetssjukhus är regionsjukhus för Norrland och har ansvar att bedriva och tillhandahålla specialiserad vård – regionalt och nationellt. Det uppdraget innebär att se till att du som bor i de nordliga länen har tillgång till jämlik och jämställd vård. Det innebär också att kunna tillföra ett landsbygdsperspektiv på vården i Sverige.
Tre sjukhus i länet
Västerbotten är ett litet län sett till befolkning, men stort till
ytan. För att behålla en fungerande sjukvård med tillgång till
akutkirurgi och förlossningsvård i Lycksele, Skellefteå och
Umeå, behöver de tre sjukhusen ses som tre delar av en verksamhet, Västerbottens läns sjukhusvård.
Med de avstånd vi har i vårt län är det viktigt att specialiserad och akut vård inte bara finns utan också utvecklas och kan ligga i framkant, även i Lycksele och Skellefteå.
Hälsocentralerna ska ha områdesansvar
Den bästa utvecklingen är en vård som vi sällan behöver
besöka och att vi kan leva ett långt liv med lite sjuklighet. Ett
vårdsystem som främjar hälsa och förebyggande arbete fungerar inte väl ihop med ett system som betalar ut ersättning efter utförda insatser.
Hälsocentralerna ska ha ett områdesansvar och det ansvaret ska omfatta alla invånare i området. Finansieringen ska bygga på befolkningsförutsättningarna, inte ersättning
för åtgärd. Kommande befolkningsutveckling med fler inflyttande, men också fler äldre, innebär att det blir viktigare att utveckla kontakten mellan primärvård och sjukhusvård, där primärvården är den första kontakten.
Tänderna ska ses som en del av kroppen
Vänsterpartiet vill att tänderna ska ses som en del av kroppen och behandlas som en del av sjukvården. Tills det har blivit verklighet arbetar vi för att tandhälsa inte ska bli en klassfråga och en ekonomisk fråga.
Vi vill ha en utbyggd folktandvård tillgänglig i hela regionen där mobila tandläkarstationer kan vara en väg. Vidare, att beslutet om att tillämpa LOV (Lagen om vårdval) i barn- och ungdomstandvården upphävs. Vi vill att tandvårdsavgifterna ska vara låga.
Ny teknik för att göra vården mer jämställd och jämlik
Utmaningarna i att kunna tillhandahålla jämställd och jämlik
vård över hela regionen med minskande resurser, ställer krav på att även befinna sig i framkant på utvecklingen av hur vården kan bedrivas.
Ny teknik för att kunna ha vårdmöten och ge vård på distans ger möjlighet att erbjuda bättre kontinuitet i vården och att kunna utnyttja kompetenser bredare än idag. Samtidigt kan du som patient få hjälp i hemmet, via samhällsrum eller på hälsocentralen och slippa många långa och tidskrävande resor till och från regionens vårdenheter.
För de som av olika skäl inte kan dra nytta av fördelarna med ny teknik måste andra lösningar också finnas. Användning av ny teknik är inte enbart en landsbygdsfråga, även i regionens städer och tätorter kan ny teknik underlätta kontakten med vården och bidra till bättre tillgänglighet och kontinuitet.
Tillgänglighet, köer och fördelning efter behov
Tillgängligheten till hälso- och sjukvård behöver öka utan att
det övergripande målet om att vårdens resurser ska fördelas
efter behov ifrågasätts. Vårdbolagen och regionens egen vård konkurrerar om samma personal och samma resurser.
Att köpa vård för att korta köerna måste alltid vägas mot den egna sjukvårdens långsiktiga behov och helhetsansvar, som att möjligheterna att bedriva utbildning och utveckling minskar när vården splittras på flera utförare utan ansvar för helheten.
Vi kräver stopp för vinster i välfärden
Resursbristen inom vården har tillsammans med politiska
beslut från tidigare borgerliga regeringar drivit fram vård som fastnat i en nedåtgående spiral av resurs- och kompetensbrist. Det har mötts med hyrpersonal och upphandlingar av vård från privata vårdbolag, som i sin tur urholkar den offentliga vårdens egna resurser och skapar ny resurs- och kompetensbrist.
En avgörande framtidsfråga för vården är hur hälso- och
sjukvården ska kunna ta sig ur den nedåtgående spiral
som vinstjakt och kortsiktighet skapar inom den offentliga
hälso- och sjukvården.
Vänsterpartiet kräver stopp för vinster i vården.
VÄNSTERPARTIET I VÄSTERBOTTEN VILL
- att regionen även fortsättningsvis har tre sjukhus med akutkirurgi och förlossningsvård
- regionen även fortsättningsvis har en sjukstuga med akutplatser i varje glesbygdskommun i inlandet
- fortsätta utveckla den specialiserade vården vid Norrlands universitetssjukhus som regionsjukhus, universitetssjukhus
- öka samarbete mellan primärvård och specialiserad sjukhusvård
- ha extra finansiering till hälsocentraler som vill pröva öppettider utanför kontorstid
- att mer resurser tillförs primärvården
- underlätta för personal att söka sig från sjukhusvården till primärvården och förlossnings- och mödravården
- verka för att lagen om vårdval (LOV) och den fria
etableringsrätten i vård och tandvård avskaffas - att de vårdval som Region Västerbotten har ska bygga på breda uppdrag och främja förebyggande hälsovård. Ersättning ska utgå utifrån befolkning, inte utifrån antal registrerade besök.