• Hem
  • EU-val 2024
sida

EU-val 2024

Jonas Sjöstedt – Norrlands röst i EU

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Jonas Sjöstedt är den enda kandidaten från något parti från hela Norrland med chansen att bli invald.

Han tänker arbeta för

  • utbyggd och bättre järnväg
  • gröna satsningar som ger nya jobb
  • goda arbetsvillkor här i norr.

– Jag ser fram emot valrörelsen och att arbeta för klimatet och vänsterpolitik i EU. Som den enda kandidaten från Norrland på valbar plats från något parti så är mitt mål också att bli Norrlands röst i EU, säger Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt har lång erfarenhet inom politiken. Som partiledare för Vänsterpartiet i åtta år och dessförinnan i EU-parlamentet mellan 1995 och 2006.

Han är en populär politiker med stort förtroende såväl bland Vänsterpartiets medlemmar som befolkningen i stort. När han senast toppade valsedeln röstade 40,8 procent av västerbottningarna på Vänsterpartiet.

Vilka Norrlandsfrågor vill du jobba med om du blir vald?

– Norra Sverige kommer att påverkas mycket av det här valet eftersom här finns mycket av lösningen på klimatkrisen. Utvecklingen med förnybara bränslen, batteritillverkning och fossilfritt stål sker i Norrland. Om det sker på rätt sätt kan det gynna en hållbar, långsiktig utveckling av våra naturresurser. Men om vi inte lägger om vår politik kan mycket av de gröna investeringarna gå oss förbi. Det handlar om mycket välstånd och många jobb.

– Därför vill jag sitta i EU-parlamentets miljöutskott. När den svenska högerregeringen monterar ned klimatpolitiken nationellt vill jag förbättra den via EU.

Vad är din syn på EU?

– EU har mycket makt, men ganska lite insyn. Det skapar brist på demokrati. Många i EU-systemet drömmer om ett Europas Förenta Stater, det gör inte jag. Jag är för att EU utvidgas med Ukraina och andra länder, men då måste unionen fokusera på verkliga internationella problem, inte lägga sig i detaljer som snus eller Epa-traktorer.

 

Därför spelar EU-valet roll

EU påverkar ditt liv varje dag. Allt ifrån hur hög din elräkning är, hur långa dina arbetspass får vara till om tåget kommer i tid påverkas av lagar och riktlinjer från EU.

Vänsterpartiet vill ha bort högerpolitikens blinda tro på att marknaden ska lösa allt. Privatiseringar och avregleringar som påtvingas medlemsländerna måste få ett slut. Politiken ska istället ta ansvar för att skapa välstånd och välfärd som kommer alla till del.

En politik som utvecklar hela norra Sverige

Med de gröna investeringarna kommer nya jobb, men vi behöver också bygga nya bostäder med rimliga hyror och en modern järnväg i Norrland. Så kan nya jobb också ge fler skattebetalare och bättre välfärd.

De som väljs in i EU-parlamentet måste ha kunskap om våra norrländska villkor. Därför är det viktigt med en stark och tydlig röst för glesbygden, jobben och klimatpolitiken.

Alltid på löntagarnas sida

Vi vill omvandla tillfälliga anställningar till fasta jobb och begränsa missbruket av underleverantörer. Utländsk arbetskraft som arbetar här ska ha samma villkor och kollektivavtal som svenska arbetare.

Det här är Jonas Sjöstedt

Bor: På landet utanför Umeå

Familj: Gift med Ann, tre barn och ett barnbarn

Ålder: 59 år

Har jobbat som: Metallarbetare, EU-parlamentariker, riksdagsledamot, partiledare och journalist

Okänd förmåga: Är bra på att baka bröd och planera långa tågresor, skriver deckare

Musiksmak: Americana

Favoritstäder i Europa: Bologna, Lviv och Berlin

 

 

Dela den här sidan

Kopiera länk