Öka insatserna för psykisk hälsa
Den psykiska ohälsan är ett utbrett folkhälsoproblem och ett av huvudskälen till att människor blir sjukskrivna. Psykisk
ohälsa kan drabba vem som helst och beror på en mängd olika orsaker – hur vi är konstruerade som människor, vårt genetiska arv, vad vi är med om i livet och vår livssituation.
Psykologisk behandling
Idag drabbas cirka en av tre av en depression någon gång i
livet och cirka en av fyra får ett ångestsyndrom. Framför allt
är det kvinnor som drabbas och som i högre utsträckning blir
sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa, medan män har en
högre risk att dö i suicid.
Förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökar, trots Socialstyrelsens rekommendation om att i första hand erbjuda psykologisk behandling vid lindrig och medelsvår depression samt vid ångest. I spåren av pandemin finns dessutom en oro för att den psykiska ohälsan och suicid ska öka, varför det måste finnas en beredskap.
Sociala orsaker grund till ökad psykisk ohälsa
Vi lever i en tid med ökande inkomstskillnader, växande klassklyftor och ett hårdare samhällsklimat. Vänsterpartiet menar att ökningen av den psykiska ohälsan går att hitta i sociala orsaker.
Två viktiga faktorer för en god psykisk hälsa är ekonomi
och sysselsättning. Människor som drabbas av psykisk
ohälsa riskerar att få sämre ekonomi och människor med
sämre ekonomi riskerar i högre grad att drabbas av psykisk
ohälsa. De drabbade löper dessutom större risk att drabbas av somatisk ohälsa. Och människor som lever i ekonomisk utsatthet drabbas allra hårdast.
Studier visar att den psykiska ohälsan ökar i ojämlika samhällen. Det är därför viktigt med tidiga förebyggande insatser och åtgärder mot samhällets orättvisor för att minska den ekonomiska utsattheten och på så vis även minska riskerna för psykisk ohälsa.
Utveckla primärvården
Hälsocentralerna fyller en viktig roll i att fånga upp människor med psykisk ohälsa på ett tidigt stadium. För att ge bästa möjliga vård till de som drabbas måste primärvården utvecklas till att bli en verklig första linjens sjukvård inom psykiatrin för att kunna ge snabb hjälp.
Det måste finnas snabb tillgång till psykosociala team på hälsocentralerna och tillgången till psykolog inom primärvården måste förbättras. Vi vill även utveckla samarbetet mellan primärvården och specialistpsykiatrin.
Samtalsterapi ska erbjudas behovsbaserat
Storleken på plånboken ska inte avgöra om en människa som lider av psykisk ohälsa ska kunna få samtalsbehandling av psykolog eller psykoterapeut. Samtalsterapi ska erbjudas behovsbaserat och jämlikt. Ökad tillgång till samtalsbehandling kan förebygga allvarligare psykisk ohälsa och sjukskrivning.
Stärk den psykiatriska vården
Vänsterpartiet i Västerbotten vill förstärka den psykiatriska
vården. För att den ska vara verkningsfull krävs en helhetssyn på patientens livssituation. Den psykiatriska diagnosen kan inte ses som isolerad från problem med arbete, bostad, ekonomi och familj. Samverkan mellan olika samhällsaktörer måste dessutom utvecklas och säkerställas.
Delaktighet och inflytande
En viktig del i arbetet med psykisk hälsa är att främja brukarinflytande på alla nivåer samt att öka patienters och brukares delaktighet. Bland de samhällsinstanser som har till uppgift att förebygga psykisk ohälsa, stödja dem som drabbas av psykisk sjukdom eller lever med psykiska funktionsnedsättningar, är delaktighet och inflytande en jätteviktig del i arbetet. I länet finns ett antal organisationer som byggt upp väl fungerande verksamhet.
Samverkan och tidiga insatser för barn och ungdomar
Psykisk ohälsa är ett av de största hälsoproblemen för barn
och ungdomar i Sverige. Och symtomen på psykisk ohälsa är
vanligare hos barn i familjer med akuta ekonomiska problem.
Det är av största vikt att barn med psykisk ohälsa, psykiatriska eller neuropsykiatriska diagnoser tidigt får stöd och insatser från såväl hälso- och sjukvård som exempelvis skola och socialtjänst. För att kunna förbättra det psykiska välbefinnandet krävs fungerande samverkan mellan olika vårdnivåer och huvudmän. Tidiga insatser måste alltid säkerställas och barn och unga får aldrig utsättas för hinder i vårdkedjan.
Barn- och ungdomspsykiatrin måste arbeta mer konsultativt och i samverkan med elevhälsan, primärvården och ungdomsmottagningarna.
Föreningslivets viktiga roll
För många människor spelar föreningslivet en jätteviktig roll
för det psykiska välbefinnandet. Känslan av att ha en meningsfull tillvaro hänger tätt samman med god psykisk hälsa och att vara engagerad i en förening skapar ett socialt sammanhang och en samhörighet, vilket fungerar som skydd mot psykisk ohälsa.
Vi menar att ökad samverkan mellan föreningar, civilsamhälle och hälso- och sjukvården spelar en viktig roll för att öka det psykiska välbefinnandet och minska den psykiska ohälsan.
Den som drabbas av psykisk ohälsa, psykisk sjukdom eller har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, ska vara trygg i att det finns hjälp och stöd att få.
VÄNSTERPARTIET I VÄSTERBOTTEN VILL
- att det ska finnas psykosociala team (bestående av exempelvis psykolog, kurator, arbetsterapeut och fysioterapeut) på länets alla hälsocentraler
- att det ska finnas psykologkompetens på alla länets
hälsocentraler - att det ska finnas en ungdomsmottagning i länets alla kommuner
- stärka barn- och ungdomspsykiatrin i länet
- se utökad samverkan mellan elevhälsa, primärvård och socialtjänst
- att regionen ska fortsätta arbetet med att sprida kunskap och information om psykisk hälsa och ohälsa genom till exempel Psykeveckan
- utveckla samverkan med organisationer som till exempel Hjärnkoll.