TT Inrikes: Snabbt fler fattiga barn enligt v
Dagens politik gör att antalet barn som lever i relativ fattigdom i Sverige just nu ökar dramatiskt, enligt en ny rapport som vänsterpartiet (v) beställt av riksdagens utredningstjänst (Rut).
– Det är väldigt tydligt att regeringens politik gör att barnfattigdomen ökar i Sverige, och det med ganska skrämmande fart, säger LiseLotte Olsson, riksdagsledamot och v:s talesperson i sjukförsäkringsfrågor, till TT.
V har låtit Rut, utifrån regeringens beslut sedan valet 2006, räkna fram prognoser på andelen barn som lever i relativ fattigdom i Sverige – alltså i en familj där inkomsten ligger under 60 procent av alla hushålls medianinkomst. Metoden bygger på prognoser från bland andra Konjunkturinstitutet och Försäkringskassan.
Särskilt ensamstående
Resultatet är att andelen barn i “fattiga” hushåll överhuvudtaget ökar från 8,4 till 11,5 procent mellan 2006 och 2009. Men i familjer där barnen lever med bara en förälder ökar andelen “fattiga” barn från 14,9 till 26,9 procent under samma period.
Olsson nämner förklaringar som besparingar i föräldraförsäkring och sänkta nivåer i a-kassan och sjukförsäkringen, samtidigt som skattesänkningar görs för alla dem som har arbete.
Regeringens initiativ om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus är i stort utformat för sammanboende, säger LiseLotte Olsson.
Hon menar alltså att ensamstående föräldrar drabbas särskilt hårt. Exempelvis är ensamstående mammor långt mer än andra grupper – inklusive ensamstående pappor – hel- eller deltidsarbetslösa, sjukskrivna och i behov av socialbidrag.
“Ännu värre”
– Är man ensamstående drabbas man av väldigt mycket försämringar, och det återspeglas i att man får sämre familjeekonomi. Ensamstående föräldrar överhuvudtaget är mer utsatta, men huvuddelen av dem är ju kvinnor så därför slår det hårdast mot dem, fortsätter Olsson.
Regeringens uttalade mål med politiken är tillväxt, nya jobb – och därmed tvärtom förbättrad familjeekonomi för fler. Men Olsson tror inte att resultatet blir att rapportens prognoser till slut visar sig för svartmålande.
– Vi är på väg in i en lågkonjunktur. Jag tror tyvärr att de här siffrorna kommer att hålla bra och kanske blir ännu värre.