Arbetskraftsinvandring är en bra affär för Västerbottens invånare

Region Västerbottens åtgärder som ska underlätta för företag i Västerbotten att anställa utländsk arbetskraft och samtidigt möjliggöra för nya invånare att stanna i regionen har fått Sverigedemokraterna att se rött. I försök att plocka billiga poäng genom att splittra upprepar de sitt vanliga, och felaktiga, budskap att invandring är källan till allt ont i samhället. De blundar för att arbetskraftsinvandring är bra för företagen, regionen och skattebetalarna.

Sverigedemokraterna tror inte på norra Sverige, det har länge varit tydligt. Det är olyckligt, men inte förvånande, att de lokala företrädarna inte har större förståelse för den lokala kontexten.

Som många vet larmar de flesta branscher om svårigheten att hitta rätt utbildad arbetskraft. Här i Västerbotten, där arbetslösheten är bland den lägsta i landet, är kompetensförsörjningen extra utmanande för företagen. De flesta tredjelandsmedborgare (personer från länder utanför EU/EES) som arbetat på Northvolt har högskoleutbildningar som företagen efterfrågar. Men att anställa någon som ännu inte talar svenska kan upplevas som ett svårt steg. Det tillfälliga rekryteringsstöd vi nu inför ska underlätta det steget.

Företag som anställer tredjelandsmedborgare som förlorat sin anställning i samband med Northvolts konkurs kan få täckning för upp till 70 procent av kostnaderna för bland annat lärarlöner, deltagarlöner, resor, logi och utbildningsmaterial. De pengar som avsätts för detta är statliga medel som är öronmärkta för regional utveckling. De skulle alltså inte gå att, som SD påstår, använda dem till sjukvård.

Däremot ger arbetskraftsinvandring skatteintäkter som hjälper till att finansiera sjukvården. Enligt Svenskt Näringslivs beräkningar har arbetskraftsinvandringen under 2023 bidragit med 52 miljarder kronor till BNP och 17 miljarder kronor i skatteintäkter till Sverige. I Region Västerbotten har arbetskraftsinvandringen de senaste fem åren gett hundratals miljoner.

Arbetskraftsinvandrare använder dessutom väldigt lite av välfärdens resurser: Deras skolgång har nämligen bekostats av deras hemländer, de har antingen en gedigen utbildning från utlandet, eller betalat sin utbildning i Sverige med egna pengar, och de är i en ålder när de behöver förhållandevis lite sjukvård.

I Sverigedemokraternas debattartikel tycks SD värdera människor efter hur mycket vård de kräver: den som behöver mer stöd från välfärden är enligt deras resonemang mindre värd. Det är förstås något som vi tar avstånd från eftersom vi står bakom alla människors lika värde. Men med det synsättet borde Sverigedemokraterna älska de tredjelandsmedborgare som kommit till Västerbotten i samband med Northvolts etablering.

Det här är en replik från regionmajoritetens företrädare i Regionala utvecklingsnämnden på SD:s debattartikel som du kan läsa här

Richard Carstedt (S) ordförande Regionala utvecklingsnämnden
Lennart Gustavsson (V) andre vice ordförande Regionala utvecklingsnämnden
Lars Brännström (MP) ledamot Regionala utvecklingsnämnden

Dela den här sidan

Kopiera länk