Ska de norra länen urholkas av gruvboomen?

Som norrlänningar ser vi med oro på hur regeringen driver igenom beslut som gynnar investerare snarare än människor. Den gröna omställningen är nödvändig. Samtidigt kräver den energi och metaller – mycket av det finns i norr. Men vem ska leva med konsekvenserna?
Vad som anses lönsamt handlar ofta om vem som får betala notan i slutändan. Alla inser att en grön omställning kräver enorma mängder energi – inte bara mycket, utan billig och trygg energi. Samtidigt krävs metaller och mineraler, vilket innebär mer gruvdrift. I det ljuset är det slående hur billigt Sverige säljer sina naturtillgångar. Gruvbolagen betalar endast två promille av malmens värde i ersättning.
Kärnkraft lyfts fram som en lösning, men den är varken billig att bygga, säker att driva, eller oberoende. Sverige importerar runt 1 500–2 000 ton uran per år. Den kommer ursprungligen från Kazakstan, Kanada, Namibia och Australien. Uranbrytning är förbjuden i Sverige – ett viktigt beslut som togs 2018 med hänsyn till miljö och hälsa. Uranbrytning är smutsig och riskfylld. Ranstadsverken – Sveriges enda urangruva – kostade en halv miljard att sanera och tog tre decennier att återställa, trots att den bara var i drift i fyra år.
I Jämtland pågår nu projektering för att bryta uran ur alunskiffer, trots att kommunerna kring Storsjön uttryckt oro för miljöpåverkan och hotade dricksvattentäkter. Samma mönster syns på flera håll i Norrland: löften om jobb och ekonomisk tillväxt ställs mot hot mot miljö, befintligt näringsliv, urfolkens rättigheter och lokalbefolkningens trygghet. Kiruna sa nej till en ny gruva – den skulle kosta mer än den gav tillbaka. När Bergsstaten stoppade en fluoritgruva i Storuman rev regeringen upp beslutet för att få det prövat igen. Än en gång fick miljöhänsyn och lokalsamhällets behov stå tillbaka.
Den gröna omställningen får inte innebära att norra Sverige blir överkört och utsatt för rovdrift en gång till.
Elin Hoffner (V), regionråd, Jämtland-Härjedalen
Linda Jonsson (V), regionråd, Norrbotten
Jonas Karlberg (V), regionråd, Västerbotten
Hans Wiklund (V), gruppledare, Västernorrland