Hjälp sjuka och skadade från Gaza – kravet från V och Mp

I maj begärde EU att medlemsländerna skulle ta emot sjuka från Gaza, men den svenska regeringen avslog begäran. V och MP i Region Västerbotten riktar skarp kritik mot beslutet och uppmanar regeringen att ändra sitt ställningstagande i ett initiativärende under dagens regionstyrelse.

– I stället för att bidra ser regeringen och SD ser på medan allt fler barn och vuxna mördas och insjuknar i allvarliga sjukdomar. Att man nekar att ta emot sjuka och skadade från Gaza är skamligt, säger Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet.

Situationen i Gaza är enligt flera FN-organ och hjälporganisationer som Läkare utan gränser katastrofal. Sedan Israels angrepp inleddes har sjukvården systematiskt bombats och förstörts. Det finns ingen fungerande sjukvård i Gaza. Rapporter om amputationer och kejsarsnitt har varit återkommande.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides har enligt Läkartidningen arbetat för medicinska evakueringar från Gaza under en tid. Men hon vill se att medlemsländerna utökar sina insatser. I en presskommentar säger hon:

– När den pågående hälso- och humanitära tragedin i Gaza förvärras lämnas sårbara patienter utan den livräddande behandling och vård de behöver. Vi måste fördubbla våra ansträngningar för att säkerställa säkra medicinska evakueringar för personer i akut behov, särskilt barn.

Men regeringen menar att kostnaden är för hög. I en kommentar till DN säger hälso- och sjukvårdsministern Acko Ankarberg (KD) att det är för dyrt att hjälpa dessa krigsskadade barn.

– I juli fanns i alla fall en öppning i hälso- och sjukvårdsministerns svar till de som ställde frågan, men nu är det nej, detta trots tusentals civila skadade och den katastrofala sanitära situation som råder på Gazaremsan, säger Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för klimat, miljö och hållbarhet.

Förutom Norrlands universitetssjukhus och sjukhusen i Skellefteå och Lycksele finns ett av Röda Korsets traumacenter i Västerbotten. I den nationella högspecialiserade vården är Norrlands universitetssjukhus ett av de sjukhus som har ansvar för primär rehabilitering vid ryggmärgsskador. Svensk Ambulansflyg har även det sitt säte i Umeå.

Region Västerbotten är enligt lagen om katastrofmedicin en av de regioner som ska ha beredskap för katastrofmedicinska insatser utomlands. Även privata vårdgivare med verksamhet i Västerbotten har nationellt visat intresse för att kunna bidra med vårdinsatser.

– Regionen Västerbotten har utmaningar med vårdplatser men skulle under rätt förutsättningar kunna vara en viktig del i sjukvårdande insatser för krigsoffer och har verksamheter som skulle kunna bidra, säger Jonas Karlberg.

– Vi uppmanar regeringen att ställa frågan till regioner och andra vårdgivare vilka resurser och intresse som finns för att ta emot patienter från Gaza och därefter ändra sitt ställningstagande. Vi vill att Sverige och Västerbotten gör som bland annat Norge, Spanien, Belgien, Italien, och Rumänien och hjälper sjuka och skadade från Gaza, säger Emma Lindqvist.

Mer information:
Jonas Karlberg (V)
Regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet
[email protected]
070-725 49 19

Emma Lindqvist (MP)
Regionråd med ansvar för klimat, miljö och hållbarhet
[email protected]
073-914 04 19

Dela den här sidan

Kopiera länk