Ställ högre krav på de privata tandläkarna

Den rödgröna majoriteten (S, V och Mp) i Region Västerbotten svarar på insändaren “Är tandvården i Region Västerbotten något att vara stolt över?”, (VK 26/12-23).

Precis som (skribenten/replikören) ser vi i den rödgröna majoriteten de stora utmaningar som regionen står inför när det gäller tandvården, både i nuet och i framtiden. Framför allt är det bristen på tandläkare och den ojämlika tillgängligheten till vård som är problematisk.

I Västerbotten saknas i dagsläget 40–50 tandläkare, störst är bristen i Skellefteå och i inlandet. Bristen innebär färre vårdtillfällen och en försämrad munhälsa. Särskilt då Folktandvården inte kan ge vård efter behov utan, förutom akuttandvård, behöver prioritera patientgrupper i och med det särskilda ansvaret för barn och unga, en patientgrupp de knappt hinner med i dag.

Samma krav ställs inte på de privata tandklinikerna. De bortprioriterar denna patientgrupp då den anses ge för lite intäkter. Dessutom ansvarar regionerna för att folktandvård ska finnas i hela landet medan privattandläkare själva väljer var de vill etablera sig, vilket i dagsläget ofta är i storstäderna.

Privattandläkarna drar ett stort lass med att behandla den äldre befolkningen, men den obalanserade patientfördelningen är problematisk och rent av orimlig sett till de utmaningar vi gemensamt står inför.

Lösningen på utmaningarna anser vi är att samma krav ska ställas på privattandläkarna som på Folktandvården. Det skulle ge Folktandvården bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag och vi skulle även få fler tandläkare att arbeta i inlandet, fler tandläkare att jobba kvar inom Folktandvården och möjlighet att arbeta med olika patientgrupper. Men framför allt skulle fler västerbottningar få tillgång till tandvård och tandhälsan skulle förbättras och bli mer jämlik.

Vi är stolta över tandvårdspersonalen som varje dag sliter för att göra människors tandhälsa bättre i regionen. Vi är stolta över det förebyggande arbete som görs för bättre tandhälsa redan i tidig skolålder. Men vi är långt ifrån nöjda, vi vet att mycket behöver göras och nya arbetssätt hittas för att lösa utmaningarna.

För en god och jämlik vård krävs att alla aktörer med gemensamma krafter arbetar tillsammans och drar åt samma håll, här finns inget vi och dem.

Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande

Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet

 

Dela den här sidan

Kopiera länk