Karin Rågsjö besöker Lycksele, Malå och Storuman
Över hela landet är det uppenbart att sjukvården behöver mer resurser och att marknadsvården inte löser några problem, varken i storstäder eller i glesbygd. Det uppmärksammar Vänsterpartiet under vecka 43 då man kraftsamlar över hela Sverige med gemensamma kampanjdagar. Den 26–27 oktober besöker Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson, Karin Rågsjö, Västerbottens inland.
– Även där de privata alternativen inte finns märks marknadsvården. De negativa effekterna är att glesbygden riskerar att utarmas. Om det inte finns tillräckligt med resurser, personal etc. så är det regioner med stora avstånd där vården riskerar att dräneras på sjukvård, säger Karin Rågsjö, Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson.
Med besparingar, privatiseringar och privata sjukvårdsförsäkringar förändras vår sjukvård. Marknadsvården är idag ett faktum.
Marknadsutsättningen av vården är en anledning till att hälsoskillnaderna ökar. Privatiseringarna har skapat en marknad som är svår att överblicka, där det är upp till den som behöver vård att försöka navigera i en uppsjö av vårdgivare.
Vårdinrättningar har till stor del försvunnit från platser där framföra allt resurssvaga och vårdkrävande grupper bor, för att ha överetablerat sig på andra platser där rika och friska människor bor. Detta ger sämre vård för de som behöver det mest, de ofta gamla och kroniskt sjuka, och de enda som gynnas är vårdföretagen.
– Man kan inte påstå att vården idag är jämlik. Med ordet ”valfrihet” som snuttefilt har vårdbolagen gjort sjukvården ojämlik. Vården har blivit en fråga om konsumtion och maximal tillgänglighet, säger Karin.
Vänsterpartiet vill ha en sjukvård som jobbar förebyggande och hälsofrämjande och utgår från en social helhetssyn. Skillnader i hälsa mellan grupper med olika utbildningsbakgrund är fortfarande tydliga. Alla stora dödsorsaker i befolkningen – hjärtsjukdom, stroke, cancer, olyckor, självmord och alkoholrelaterade diagnoser – är vanligare bland dem med kort utbildning.
– För att alla ska få tillgång till en jämlik vård krävs därför ett stopp för vinstintresset i vården. Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf stipulerar att vård ska ges efter behov. Så blir det inte när vårdcentraler prioriterar resursstarka grupper med lindriga sjukdomar i stället för mer vårdtunga patienter. Hela Sverige måste hänga ihop. Jämlik vård från norr till söder oavsett plånbok, säger Karin.
Program för besöket:
Torsdag 26/10
10.30 Besök på ambulanshelikoptern, om de är inne.
12.00 Besök på lasarettet i Lycksele med rundvandring samt besök i verksamheter.
Fredag 27/10
09.00 Besök på sjukstugan i Malå.
12.00–13.30 Lunch med Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman där de berättar om sin verksamhet.
13.45–14.45 Besök på sjukstugan i Storuman inklusive psykiatrin.
16.15 Eventuellt besök på BB i Lycksele