Regionanställda ska inte tvingas ange papperslösa
I Tidöavtalet, grunden för regeringen och Sverigedemokraternas samarbete de kommande åren, har det skrivits in att offentliganställda ska ha anmälningsplikt när papperslösa söker sig till offentlig verksamhet. Det vill säga agera angivare. Vi i den politiska ledningen för Region Västerbotten kommer aldrig kräva att våra anställda bryter sin tystnadsplikt eller lämnar ut personer i nöd.
Oavsett vem du är ska du kunna känna dig trygg i att när du söker dig till Region Västerbotten finns vår personal där för att hjälpa dig. Region Västerbotten har under lång tid varit tydliga i att vård ska erbjudas till asylsökande, papperslösa och EU-migranter utifrån den vårdsökandes behov.
År 2015 förtydligades det i beslut från landstingsstyrelsen om att vård ska erbjudas på samma villkor som för svenska medborgare. I det beslutet låg att vårdens personal inte ska behöva ta ställning till allt annat runt omkring, utan förhålla sig till patientens tillstånd och patientens behov.
Vi vill inte hamna i en verklighet där rädslan för att bli fasthållen, bli hämtad av polis, eller utvisad, får människor som redan lever i utsatthet att avstå från att söka vård, medicin eller göra viktiga hälsokontroller. Lika lite som personal ska behöva ta ställning till annat än sin professionella uppgift, lika lite ska personal behöva ta ställning till om behovet att söka kontakt är ömmande nog för att INTE behöva anmäla personen eller medföljande.
Vi i den politiska majoriteten i Västerbotten uppmanar därför personalen att inte ange asylsökande och papperslösa som söker hjälp, stöd och råd i Region Västerbotten.
Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet
Peter Olofsson (S), regionråd ordförande Regionstyrelsen
Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet