Investera i folkhälsan

Vården ska hjälpa dig att hålla dig frisk, inte bara behandla dig när du är sjuk.

För att samhällets resurser ska räcka till behövs en politik som underlättar för alla att må bra och hålla sig friska. I varje beslut måste det förebyggande perspektivet finnas med.

Lägre, men ojämlik, dödlighet

Enligt den nationella folkhälsoenkäten var 17 procent av kvinnorna i Västerbotten drabbade av fetma mellan 2017 och 2020 och 14 procent av männen. Värden från Västerbottens hälsoundersökningar som erbjuds 40-, 50- och 60-åringar visar att genomsnittet för BMI, för både kvinnor och män, alla tre åldersgrupper, har stigit mellan 1991 och 2018. Dödligheten har gått ner, men inte lika, och det handlar till stor del om bättre behandling av svåra hälsotillstånd än av förebyggande arbete för en god hälsa.

Klassamhället lever

Yrke, utbildning, ekonomi och kön påverkar livslängd och hälsa. Den bästa utvecklingen är en vård som vi sällan behöver besöka och att vi kan leva ett långt liv med lite sjuklighet. Ett vårdsystem som främjar hälsa och förebyggande arbete fungerar inte särskilt bra ihop med ett system som betalar ut ersättning efter utförd vård. Folkhälsan är sämre på landsbygden och i fattigare och socialt svagare stadsdelar. Tillgången till hälso- och sjukvård är sämre, beroendet av stafettläkare för att gå runt större. Klassamhället lever, även i vårt län.

Aktiv politik krävs för jämlikhet, folkhälsa och hållbarhet

För städer som Umeå och Skellefteå med en växande befolkning blir det en extra utmaning och än mer viktigt att ha med folkhälsan i verksamheterna och i samhällsplaneringen. Strukturerna som byggs nu kommer de som bor här få leva med för lång tid framöver. Städerna har planerats för bilen, inte hälsan. Ohälsa är inte ett aktivt val, oftast är det konsekvensen av att samhälle och arbetsliv bundit upp oss i en struktur som inte håller. I planeringen av en växande region kan vi inte lämna över till marknaden att fatta besluten, utan det krävs en aktiv politik som sätter mål för värden som jämlikhet, folkhälsa och hållbarhet överst.

Resurser ska användas där behoven är störst

Utsatthet, dåliga arbetsförhållanden, arbetslöshet och dålig ekonomi ökar risken att drabbas av ohälsa. Det är inte rimligt att grupper med en redan svår ekonomisk situation ska betala stora avgifter för sin vård. Det fördelar resurserna i vårt samhälle än mer orättvist. Vi vill att resurser används och prioriteras där behoven är som störst. Hälsofrämjande och förebyggande undersökningar och behandlingar ska ha låga avgifter eller vara avgiftsfria.

Världens bästa hälsa i Västerbotten

Region Västerbotten hade tidigare visionen ”Världens bästa hälsa 2020”. Region Västerbotten ligger långt fram i folkhälsoarbetet och har samlat på sig mycket kunskap och erfarenhet jämfört med andra regioner. Det är viktigt att den kunskapen och kunnandet kommer till användning och att resurser prioriteras utifrån där behoven är som störst. För att göra det behöver regionen förflytta sig från att vara diagnosticerande, vårdtung och sjukhustung till att vara förebyggande, jämlik och hållbar.

Vänsterpartiet i Västerbotten vill

  • att en tydlig prioritering görs i budget varje år där insatser utifrån folkhälsobehoven prioriteras
  • att Region Västerbotten arbetar utifrån en långsiktig målsättning om att främja en god och jämlik folkhälsa för att undvika vård senare i livet
  • att folkhälsoenheten, beteendemedicin och dess verksamheter görs mer tillgängliga i hela regionen för kommunerna och alla medborgare
  • att nära samarbete görs tillsammans med kommuner och civilsamhälle i folkhälsoinsatser
  • att Västerbottens hälsoundersökningar (VHU) förstärks och utvecklas genom arbete med riktade hälsoinsatser till de som deltar
  • öka samarbete mellan primärvård och specialiserad sjukhusvård
  • ha extra finansiering till hälsocentraler som vill pröva öppettider utanför kontorstid
  • att mer resurser tillförs primärvården.

Läs mer om regionvalet

 

Dela den här sidan

Kopiera länk