Böter för solidaritet
Riksdagskandidaten Jonas Sjöstedt (v) tar i den här artikeln upp AD:s skandalösa dom mot Byggnads och elektrikernas fackliga organisationer. Domen bygger på det s.k Lavalfallet.
Arbetsdomstolen, AD, har beslutat att Byggnads och elektrikernas fackliga organisationer ska få böta 2,5 miljoner kronor. Domen bygger på förhandsbeskedet från EUs domstol i det så kallade Lavalfallet. Fackets brott är att de har visat solidaritet och krävt att lettiska byggarbetare ska få kollektivavtal och därmed rimliga löner och arbetsvillkor när de byggde om en skola i Vaxholm. Det är en ren klassdom som visar att EU, idag med AD som redskap, aktivt bekämpar fackliga rättigheter och vill ha en arbetsmarknad med social dumping. Bara de allra lägsta nivåerna i fackliga avtal ska kunna sättas som villkor för arbetande från andra EU-länder i Sverige.
Detta är en oacceptabel dom av flera skäl:
Det är inte acceptabelt att en arbetare från ett annat EU-land ska få sämre villkor och diskrimineras i jämförelse med svenska arbetskamrater. Det är inte solidaritet, det är att utnyttja folk som kommer från länder med sämre arbetsvillkor.
När det öppnas för att dumpa villkoren på svensk arbetsmarknad så hotar det på sikt svenska löntagares rättigheter. Det kommer att användas som ett argument för att pressa tillbaks löner och arbetsvillkor – annars kan man utnyttja arbetare från andra EU-länder med sämre villkor.
Domen missgynnar seriösa företag som behandlar sina anställda väl och sluter kollektivavtal. Domen gynnar mindre seriösa företagare som behandlar anställda illa.
Genom domen ställs svenska arbetare direkt mot jobbare från andra länder. Det gynnar rasistiska strömningar som vill skylla hög arbetslöshet och sämre villkor på arbetsmarknaden på arbetare från andra änder som ”tar våra jobb”. Detta är speciellt illa i en tid då de rasistiska Sverigedemokraterna växer i styrka.
För arbetarrörelsen så måste denna dom få konsekvenser. Lagar och regler måste ändras, den social dumpingen måste bekämpas. Att ändra EUs utstationeringsdirektiv är an möjlig väg som bör prövas. Men det lär inte räcka, domen grundas på EUs fördrag och dess skrivningar om fri rörlighet. Det krävs därför även en fördragsändring. En rödgrön regering bör därför kräva att EUs fördrag får ett socialt protokoll som garanterar löntagarnas rättigheter. Om det inte är möjligt så måste ett bindande undantag som garanterar svenska kollektivavtal för dem som arbetar i Sverige skrivas in i fördraget. En rödgrön regering kan ställa detta som absolut villkor nästa gång fördraget ändras för att EU ska utvidgas. Förhoppningsvis följer fler länder efter.
Jonas Sjöstedt (V)
kandidat till riksdagen