Debatt

Kvinnosjukvården måste förbättras

Vi i den rödgröna majoriteten trycker hårt på att hälso- och sjukvård ska vara jämställd och jämlik i Västerbotten och vi håller i stort med i den historiebeskrivning som allianspartierna ger i sin debattartikel den 24 augusti.

Vård ska ges efter behov. Där ser vi att hälsotillstånd eller sjukdomar som drabbar kvinnor i större utsträckning historiskt har prioriterats ner och bort, och att det fortfarande sker. Vi har i Region Västerbotten gjort riktade satsningar för att förbättra kvinnosjukvården, men mer finns att göra. En viktig del som vi arbetar med är att alla beslut ska vara jämställdhetsintegrerade, vilket bidrar till att säkra att framtida beslut om sjukvård är jämställda.

Det ska finnas förlossning och kvinnosjukvård vid alla tre sjukhus. Det är vi överens om. Däremot saknas ofta diskussionen om helheten, fram till och efter förlossningen. Ett av de krav rödgröna majoriteten har haft, men som däremot varit lite av en blind fläck för allianspartierna, är att alla hälsocentraler ska ha tillgång till mödrahälsovård och barnhälsovård, ett villkor som finns i Västerbottens vårdval. Krav som gjort att Västerbotten har haft en relativt god tillgång till barnmorskor i primärvården.

Allianspartierna lyfter som ett exempel endometriosvården och att den behöver förbättras. Vi håller med, men vill vara tydliga med att det inte är ett specifikt problem för Region Västerbotten. Socialstyrelsens genomgång inför införandet av nationella riktlinjer placerade Region Västerbotten över genomsnittet i jämförelse med andra regioner men var också tydlig med att det behövs en förbättring i samtliga regioner. Det är något vi håller med om. Jag hoppas att vi har enighet över blockgränserna när vi nu står inför en svår ekonomisk situation av att väga in jämställdhet i de beslut som kommer behöva tas.

Den rödgröna majoriteten ser också att det finns ett värde i att se över reseersättning till kvinnovård, men ser också att det finns andra lösningar som är viktigare, och som gör att reseersättningen spelar mindre roll. Till exempel mödrahälsovård i alla kommuner och ett ansvar för mödrahälsovård och barnhälsovård på alla hälsocentraler. Regionen har också möjlighet att komma närmare, som med mammografibussen eller möjligheten att beställa hem HPV-test i stället för att ta gynekologiskt cellprov på hälsocentralen.

Slutsatsen hittills är att det blir en stor administrativ kostnad för små belopp i ersättning och få som berörs. Vi ser också att förändringar inom vården kan påverka resandet, och det är en av de frågor vi har med oss när vi diskuterar reseersättnings- och taxesystem.

Vänsterpartiet motionerade om reseersättning för mödravård, mammografi och cellprovtagning i Region Norrbotten 2022. Den dåvarande borgerliga regionstyrelsen avslog med motivet att det skulle strida mot en jämställd vård då reseersättning generellt inte utgår för resor för förebyggande hälso- och sjukvård. Vi kan dock se att det finns starka skäl att göra en annan tolkning.

Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet

Dela den här sidan

Kopiera länk