Landstinget

– När vårdföretagen startar i Umeå måste inlandets vård värnas

Under året har regeringens beslut om fri etablering för vårdföretag i primärvården blivit verklighet i Västerbotten. Det innebär att tre vårdföretag startar i Umeå centralort, i resten av länet sker ingen nyetablering.

–       Människor med de största vårdbehoven ska sättas främst. I inlandet har befolkningen sämre hälsa, och vi har procentuellt mycket fler äldre än i Umeåområdet, säger Gunilla Hegardt. När företagen får starta där de anser att den bästa marknaden finns, då blir det i centrala Umeå där många är unga och friska, och det är dålig fördelningspolitik framhåller hon.

Gunilla Hegardt menar att det kan bli bra för en del av de som bor i Umeå, men pekar också på att många av Umeåborna har äldre anhöriga i inlandet som har ett större vårdbehov.

–       Vi måste värna bra sjukvård för alla. Om vårdens resurser ska fördelas som på vilken privat marknad som helst så är det mycket svårt att klara vården utanför storstäderna, betonar Hegardt. Vårt län har både glesbygd och större orter och här finns stor skillnad på befolkningens ålder och därmed behov av sjukvård. Det system med fri etablering för vårdföretag som regeringen skapat ser till företagens behov och inte människornas.

–       Centerpartiet har tidigare stått upp för god sjukvård i glesbygden. Nu försvarar man ett system som skapar mer resurser till vården av Umeås unga befolkning. Det är dags för borgarna att se konsekvenserna, framhåller Hegardt.

–       Vi behöver en ny regering som ser till att resurserna fördelas rättvist och som ändrar lagen om de privata företagens rätta att starta vårdverksamhet där de tror att det ska löna sig bäst, avslutar hon.

Dela den här sidan

Kopiera länk