Debatt

Att kandidera för Västerbotten

Förankring handlar inte främst om på vilken ort man är skriven. Ännu viktigare är var man som politiker är aktiv och vilka politiska frågor man driver. Det är just av den anledningen som jag vill kandidera till riksdagen i Västerbotten och ingen annanstans – även om jag av familjeskäl är skriven i Stockholm. Det skriver Jonas Sjöstedt, första namn på Vänsterpartiets riksdagsvalsedel i länet.

På Västerbotten Kurirens webbsidor har en mindre debatt brutit ut om det faktum att jag och socialdemokraten Ibrahim Baylan är skrivna i Stockholm men kandiderar till riksdagen i Västerbotten. Till det kommer att Centerpartiets Maud Olofsson ska toppa sitt partis listor i såväl Västerbotten som Stockholm.  Jag tycker att frågan om att ha förankring där man kandiderar är viktig och ska tas på stort allvar. Tidigare har vi sett flera dåliga exempel på att ledamöter knappt har brytt sig om det län man har valts i efter valet till riksdagen. Så var exempelvis fallet då kristdemokraten Rolf Åbjörnsson representerade Västerbotten i riksdagen.
Jag tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att den som blir vald på en riksdagsplats för Västerbotten ska vara närvarande i länet, prioritera möten i Västerbotten och driva frågor som har betydelse för vår landsända.

Det är just för att få göra det som jag vill kandidera i Västerbotten och ingen annanstans. Jag kommer alltid att prioritera möten i länet, jag kommer att tillbringa en stor del av min lediga tid här i sommarstugan och med familjen. Jag ser fram emot att i riksdagen få driva frågor som bygget av Norrbotniabanan, bra villkor för länets gruvnäring och transportstöd till våra näringar.

Jag hade mycket hellre bott i Umeå än i Stockholm. I jämförelse med New York där jag bor nu eller med Umeå tycker jag att Stockholm är en ganska trist stad. Ändå väljer jag att bo där, varför? Skälen är två. Min fru har sitt arbete i Stockholm och jag har små barn, två år gamla tvillingar. Liksom många andra småbarnsföräldrar så kan jag inte tänka mig att vara borta från familjen merparten av mina arbetsdagar under året. Jag tror att det vore svårt att förena att vara en bra pappa och samtidigt resa från barnen i Västerbotten mest varje vecka under de kommande åren. För mig är det helt avgörande.

Inför valet 2010 har jag fått förfrågningar och nomineringar från flera partidistrikt, inklusive Stockholm, om att stå med på riksdagslistan. I två fall har jag tillfrågats om att stå överst på valsedeln i andra län än Västerbotten. Jag skulle ha kunnat “helgardera” mig och stå på flera listor. Det vill jag inte göra just eftersom det är Västerbotten som är hemma för mig. Det är här jag har vänner och släkt, det är här jag egentligen vill bo. Det är Västerbottens frågor som jag vill driva i riksdagen. Jag åker hellre till Åsele än till Bryssel, hellre till Berghem än till Södermalm för att ha politiska möten och för att träffa väljare. Inför och efter valet kommer Västerbotten alltid att vara min främsta prioritet. Mina politiska motståndare kommer att få se mig mer i länet än de önskar, det kan jag lova. För den väljare som tycker att mantalsskrivningen är en avgörande fråga går det dessutom bra att kryssa vem som helst på vår valsedel utom mig, alla är skrivna i länet.

Förankring handlar inte främst om på vilken ort man är skriven. Ännu viktigare är var man är aktiv och vilka politiska frågor man driver. Det är detta som är den borgerliga alliansens problem inför valet. De har bedrivit en politik vars stora vinnare främst finns bland höginkomsttagare i storstaden. I stället för Norrbotniabanan har de beslutat bygga extremt dyra och miljöskadliga motorvägar i Stockholm. De borgerliga vill tillåta den ur miljösynpunkt så farliga uranbrytningen i vårt län. När monteringen på Umeverken hotades tog sig den ansvariga ministern, Maud Olofsson – skriven i länet, inte ens sig tid att diskutera frågan i några minuter med de berörda arbetarna som ville träffa henne. En borgerlig regering kan komma att avgiftsbelägga högre studier för studenter utanför EU vilket kan slå hårt mot Umeå universitet. Tusentals ungdomar i Västerbotten går utan arbete. Så kan uppräkningen fortsätta, för mig är det frågor som dessa som valet handlar om.

Jonas Sjöstedt

Dela den här sidan

Kopiera länk