Allmänt

Är vårdval rimligt om det minskar resurserna till de som har störst vårdbehov?

Gunilla Hegardt, landstingspolitiker Vänsterpartiet:
-Om patienter med de största behoven får stå tillbaka och personalens arbetsmiljö försämras är fritt vårdval inte bra för Västerbotten.
Hon ifrågasätter om regeringens krav på vårdval i hela landet kan ge en bättre primärvård till flertalet av Västerbottningarna. Enkät visar på brister
Gunilla Hegardt, V, landstingspolitiker och läkare från Sorsele, har läst Läkarförbundets enkät om hur vårdval fungerar där man i dag infört detta, tex Stockholm och Halland. Den visar bl.a. att de som har störst vårdbehov fått stå tillbaka och att stora vinster till privata bolag inte är ett effektivt nyttjande av offentliga medel.

-I Vänsterpartiet är vi för att alla ska ha samma tillgång till en god vård, även de som bor i områden med många som har stora vårdbehov och de som bor på små orter där det aldrig kommer att finnas mer än en hälsocentral att välja på, säger Gunilla Hegardt.

Torsdag 19 februari kommer en borgerlig majoritet i riksdagen besluta att alla landsting ska införa vårdval i primärvården.
Hegardt anser att landstinget gärna kan se över om det går att göra det lättare att få vård på sjukstugor och hälsocentraler.
-Det är på vissa ställen för svårt att komma fram till vården, och vi vill förbättra de möjligheterna, men främst för de som har de största vårdbehoven, oftast våra äldre, säger hon.

Valfrihet endast i stadskärnorna?
Sett till de som bor i småorterna och alla äldre som bor utanför städerna eller har så liten rörlighet att de knappast byter till en mottagning långt hemifrån, så kommer åtminstone var tredje västerbottning inte att ha nåt alternativ.
-De kommer inte att få nån vettig möjlighet att ”rösta med fötterna” om de är missnöjda med vården, vilket ju är själva grundtanken med vårdvalet, säger Hegart.
-Vi landstingspolitiker måste ju ta ansvar för varje Västerbottnings tillgång till sjukvård, därför kan vi inte hänga upp all sjukvård på vårdval som bara är möjligt för några, oftast de som är friska och raska, anser hon.

-Jag kan knappast tänka mig att gå med på att införa ett vårdval som främst ger unga och friska i centrala Umeå och Skellefteå ökad valfrihet, om det finns en stor risk att det sker på bekostnad av de som har stora vårdbehov och de som bor runt om i länets alla små orter, avslutar hon.

För mer info:
Gunilla Hegardt, Landstingets hälso- och sjukvårdsutskott, 070-3453778
Kjell Bäckman, Politisk sekreterare, 070-6117344         

 

Dela den här sidan

Kopiera länk