Miljö

Sjöstedt ställer frågorna Maud Olofsson vägrar svara på

Maud Olofsson vägrar ta emot namninsamling mot uranbrytning i Västerbotten

I Västerbotten har det samlats in över 9 000 namn mot uranbrytning i länet. Men när gruppen som står bakom insamlingen begärde tid hos näringslivsminister Maud Olofsson för att lämna över listorna fick de beskedet att hon inte kan ta emot dem.
– Vi är mycket besvikna. Tyvärr bekräftar det vår bild av att regeringen kan tänka sig uranbrytning och inte vill lyssna på kritikerna, menar Gunilla Jönsson, en av initiativtagarna.
En av de personer som har samlat in många hundra namn i inlandet är Doroteabon Birger Svanlund:
– Jag tycker att det är höjden av arrogans. Det är vi här i inlandet som kan drabbas av denna mycket miljöfarliga verksamhet, men regeringen vill inte ens ge oss fem minuter för att lyssna på oss, menar han.
En annan av initiativtagarna är Erik Danielsson:
-Uranfrågan handlar om Västerbottens framtid. Ska vi vara ett län som smutsas ner av uranbrytning som lämnar avfall efter sig för många generationer framöver? Det vore oansvarigt när vi istället kan vara en föregångare i ren förnyelsebar energi, menar han.
Bland initiativtagarna till insamlingen finns även riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt (V), han kommer nu att begära en särskild intepellationsdebatt med Maud Olofsson i frågan om uranbrytning.

Länken till den elektroniska delen av insamlingen är:

https://www.namninsamling.com/site/get.asp?uranAC

Kopiera länk