Okategoriserad

Sänk bensinskatten i inlandet!

De rödgröna partierna har föreslagit att bensinskatten ska höjas med sammanlagt 49 öre under nästa mandatperiod:

-Det är bra att vi rödgröna har gett ett tydligt besked i frågan. Det kommer att innebära ett styrmedel mot mer bränslesnåla fordon och fler alternativa bränslen. Samtidigt höjs avdraget för alla som arbetspendlar och vi genomför massiva satsningar på kollektivtrafik och ny järnväg som Norrbotniabanan, menar Jonas Sjöstedt, kandidat till riksdagen för Vänsterpartiet i Västerbotten.

-Vi vill varna för den borgerliga populismen i bensinskattefrågan. Precis som inför förra valet låtsas de att de är emot en bensinskattehöjning innan valet, men efter valet 2006 höjde de skatten. Skillnaden mellan blocken är framförallt att de rödgröna ger besked innan valet och att vi storsatsar på kollektivtrafik, säger LiseLotte Olsson, Vänsterpartiets andra toppkandidat till riksdagen i Västerbotten.

Möjligheterna att resa kollektivt är bättre i större orter och längs kusten än i inlandet. Dessutom får de som inte reser till arbetet inte del av reseavdraget. Därför vill Vänsterpartiet Västerbotten att bensinskatten differentieras och att priset blir lägre i inlandet:

-Vi skulle vilja att bensinpriset blev en krona lägre vid pumpen i inlandet. Allra viktigast är att detta gäller fjällkommunerna. Där saknar många alternativ till bilen. Detta bör bekostas genom ett bensinpris som blir några ören dyrare i andra delar av landet. En annan fördel med förslaget är att det skulle göra det lättare för bensinmackar i inlandet att leva kvar, menar Jonas Sjöstedt.

Förslaget kommer från Vänsterpartiet i Västerbottens län:

-Vi kommer att arbeta för detta i riksdagen. Vi är öppna för att diskutera detaljerna i förslaget med andra partier och vi hoppas att politiker från andra partier kan ena sig med oss som västerbottningar över partigränserna, säger LiseLotte Olsson.

Dela den här sidan

Kopiera länk