Västerbotten

Uttalande antaget vid Vänsterpartiet Västerbottens årskonferens i Lycksele 20/3 2010

Arbete och välfärd kräver en rödgrön valseger och en stark vänster

Vårt huvudmål i valet är att byta regering. Bara med en rödgrön regering och en ny politik kan vi pressa tillbaks arbetslösheten och renovera välfärden. Vi vill ge mer pengar till kommuner och landsting medan den borgerliga regeringen istället prioriterar skattesänkningar som främst gynnar högavlönade. Sjuka och arbetslösa måste få en bättre trygghet.

Vi vill utveckla Västerbotten. Det krävs investeringar för att få fler i arbete och för att bryta den nedåtgående trenden med befolkningsminskning i större delen av länet. Under den kommande mandatperioden måste bygget av Norrbotniabanan komma igång. Det skapar arbete och ökar den norrländska industrins konkurrenskraft. Vi vill bygga ut vindkraften och andra förnyelsebara energikällor. Samtidigt vill vi gynna lokalt ägande av vindkraft genom att förbättra skattereglerna för vindkraftkooperativ. En större del av avkastningen från energiproduktion och gruvnäring måste komma tillbaks till länet, möjligen i form av en regional utvecklingsfond. Vi vill satsa på en utvecklad gruvnäring som kombinerar nya arbeten med en stark miljöhänsyn. Vi säger nej till uranbrytning.

Valkampanjen har redan börjat och vi känner medvind. Vårt mål är att ta mandat i alla kommuner, två riksdagsmandat och bli näst största parti i Västerbotten.

Dela den här sidan

Kopiera länk