Debatt

Den med störst behov ska ha vård först

Som du vet är det skillnader i vårt samhälle. Människor behandlas olika och ges olika förutsättningar beroende på om man är rik eller fattig, kvinna eller man, infödd eller invandrad. Och skillnaderna och ojämlikheten har ökat under flera år. Det visar sig också när det kommer till sjukdom och hälsa, vi har till exempel stora skillnader mellan olika områden inom Skellefteå och Umeå.

Vård efter behov

Vänsterpartiet arbetar för att vården ska betalas solidariskt via skatter och fördelas efter behov. Ingen av oss vet vem som är frisk eller svårt sjuk framöver, därför är det bra för alla med en solidarisk sjukvård.

En välfärd där människan står i centrum är vårt mål – utan privata vinster och riskkapitalbolag. Därför är vi kritiska till privatiseringar och ett vårdsystem där patienter ska agera som kunder på en marknad.

Ett jämlikt Västerbotten för hälsan

Marknadsvården innebär att vem som helst kan starta en privat vårdcentral. För ett privat, vinstdrivande vårdföretag innebär det att ta hänsyn till var det är mest lönsamt, vilket det är i större städer och i stadsdelar där befolkningen är mer välbeställd och har färre krämpor. Inte på landsbygden eller i socialt svagare bostadsområden eller områden med många äldre. Dessa patienter är mer krävande, tar mer resurser och ger lägre vinst.

Det leder oftast till mer och bättre vård för de som är hyfsat friska och har bra möjligheter att ta för sig. Det handlar om att ett privat företag måste sätta sina egna intressen före människors vårdbehov, tjänar de inte nog med pengar blir det konkurs.

Ingen ska kunna köpa sig före dig i kön

Om du blir sjuk och behöver sjukvård, ska du vara säker på att ingen kan köpa sig före i kön. Vården ska fördelas efter de behov vi har, inte styras av avtal med försäkringsbolagen och deras privata försäkringar eller personliga kontakter. Den som har störst behov ska gå först – och det betyder också att vården ska göra tydliga prioriteringar i enlighet med det.

Rösta på Vänsterpartiet i regionvalet!

Några saker som Vänsterpartiet jobbar för:

  • I Västerbottens län ska alla, avsett storlek på plånboken, få förutsättningar att leva och utvecklas.
  • Du som blir sjuk och behöver vård ska vara trygg i att du får vård när du behöver det och att ingen kan köpa sig före dig i kön.
  • Tidiga, förebyggande insatser och åtgärder mot samhällets orättvisor för att minska den ekonomiska utsattheten och riskerna för psykisk ohälsa.
  • Alla ska få vård på lika villkor och det ska finns ett normkritiskt perspektiv inom hälso- och sjukvården.
  • Sjukvården ska ha låga avgifter eller vara avgiftsfri.

Läs mer om regionvalet

Dela den här sidan

Kopiera länk