Pressmeddelande
Jonas Karlberg och Eva Arvidsson, Vänsterpartiet

Vi vill utveckla kompetenscentrum för sexuellt våldsutsatta

Vänsterpartiet välkomnar Miljöpartiets förslag om att utveckla Centrum mot våld, CMV, för att kunna erbjuda vård till människor som varit utsatta för sexuellt våld och öka regionens engagemang i CMV.

– Vi har ett motsvarande förslag om att utveckla ett kompetenscentrum i Umeå, säger Eva Arvidsson, vänsterpartistisk kandidat i regionvalet.

Representanter från Vänsterpartiets grupp i Umeå kommun och representanter från Vänsterpartiets grupp i Region Västerbotten har sedan tidigare lyft möjligheten att utveckla arbetet mot sexuellt våld inom Centrum mot våld.

– Centrum mot våld i Umeå och Skellefteå har utvecklats på ett positivt sätt under de senaste åren och det finns nu beslut om ett tredje Centrum mot våld i Södra Lappland. Trots det är resurserna i regionens egen del vid de tre centrumen inte tillräckliga för att möta de behov som finns, säger Jonas Karlberg, regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet.

Centrum mot våld saknar idag i stor utsträckning de specialistkompetenser i vård och behandling som krävs för att vidareutveckla och ge dem ett större uppdrag. Ett uppdrag som ligger utanför kommunernas kompetens. De nya kompetenserna ska finnas inom regionens ansvar och uppdrag, och är en förutsättning för att kunna utveckla de tre centrumen mot våld.

– Vi ser ett stort behov av att sätta fokus på den situation som de brottsoffer som söker sig till Centrum mot våld har. Det behövs därför en väl utvecklad våldskompetens hos den personal som ska komma att arbeta på CMV. För vissa brottsoffer kan det krävas att personalen har psykolog- och/eller psykoterapiutbildning. Vi ser att man inom CMV på ett enkelt sätt kan samverka både mellan professioner och huvudmän, menar Jonas Karlberg.

– Låt oss inte missa tillfället att tillsammans med kommunerna vidareutveckla de tre verksamheterna för Centrum mot våld, avslutar Eva Arvidsson.

Mer information:
Jonas Karlberg
Regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet, Vänsterpartiet i Region Västerbotten
[email protected]
070-725 49 19

Eva Arvidsson
Kandiderar till regionen för Vänsterpartiet
[email protected]

 

Dela den här sidan

Kopiera länk