Pressmeddelande

Den rödgröna politiska majoriteten i Region Västerbotten föreslår stöd till Gaza

Frågan väcktes under tisdagens regionstyrelse av S, V och MP som menade att Region Västerbotten borde agera på samma sätt gentemot Gazas civila som man gör i Ukraina.

– Vi i regionen måste visa att vi inte har olika måttstockar för Ukrainas och Gazas folk, säger Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämlikhet och jämställdhet.

Efter att Ryssland invaderade Ukraina 24 februari 2022 fattades det snabbt beslut om att samordna svenska sjukvårdsinsatser för ukrainska vårdbehövande med Socialstyrelsen som ansvarig statlig myndighet. Region Västerbotten ställde sig positiva till att delta efter förmåga.

I princip alla ställde sig då positiva till att sjukvårdspersonal från Region Västerbotten skulle kunna göra en insats, organiserat eller via frivilligorganisationer, för att hjälpa krigets offer.

Idag är det en liknande situation i Gaza, om inte ännu allvarligare, efter Israels gensvar på terrororganisationen Hamas attacker den 7 oktober

– Det är en vårdsituation med många svårt skadade och omfattande skador på hälso- och sjukvårdssystemet i ett av världens mest utsatta områden. Den lokala sjukvården är underbemannad, underutrustad och otillräcklig, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Till dags dato har den svenska insatsen varit begränsad. Den svenska stödstyrkan har aktiverats med uppgift att hjälpa svenska medborgare i Gaza. Den lämnade Kairo 24 november och avslutade därmed sin insats.

– I nuläget känner vi inte till något arbete som görs för att bistå drabbade i konflikten med sjukvård och sjukvårdsutrustning från staten Sverige. Därför känns det här otroligt viktigt, säger Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet.

Det är av vikt att den humanitära hjälp som ges sker på ett organiserat sätt via staten och/eller med etablerade hjälporganisationer.

Under regionstyrelsen lämnades ett gemensamt initiativärende in från den rödgröna majoriteten där man yrkade

  • Att från berörda myndigheter höra vilka behov som finns av stöd och hjälp till sjukvård i Gaza och Palestina.
  • Att Region Västerbotten i grunden ställer sig positiv till förfrågningar från personal i de fall de önskar arbeta som frivilliga i eller i anknytning till krig och konflikter.

Initiativärendet kommer nu att gå vidare till beredning. Beslut i frågan väntas komma under nästa år.

Mer information:

Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet
[email protected], 070-725 49 19

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande
[email protected], 070-250 05 41

Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för klimat, miljö och hållbarhet
[email protected], 073-914 04 19

Dela den här sidan

Kopiera länk