Pressmeddelande

Den rödgröna majoriteten i Region Västerbotten kräver att personal slipper agera angivare

Regionernas motstånd mot anmälningsplikten i Tidöavtalet växer. Västerbottens rödgröna styre skriver nu till regeringen och kräver att personal ska slippa den så kallade angiverilagen.

Frågan väcktes i och med ett initiativärende under dagens regionstyrelse där de rödgröna vill sätta press på regeringen att undanta vårdpersonal från den så kallade angiverilagen.

– Vi gör samma analys som Sveriges Kommuner och Regioner, flera av fackförbunden och en mängd andra organisationer och sammanslutningar, att samtliga yrken inom kommuner och regioner skulle behöva undantas från en angiverilag, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Den rödgröna politiska majoriteten i Västerbotten har tidigare gått ut och uppmanat personalen att inte ange asylsökande och papperslösa som söker hjälp, stöd och råd i Region Västerbotten.

I Region Västerbotten har man tagit ställning för allas rätt till hälso- och sjukvård, och personalens rätt och skyldighet att kunna följa yrkesetiska principer.

– En angiverilag försvårar möjligheten att kunna arbeta i yrken som många av våra anställda har, yrken som bygger på tillit och förtroendefulla relationer, säger Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämlikhet och jämställdhet.

– Oavsett vem du är ska du kunna känna dig trygg i att när du söker dig till Region Västerbotten finns vår personal där för att hjälpa dig. Vi har också under lång tid varit tydliga i att vård ska erbjudas till asylsökande, papperslösa och EU-migranter utifrån deras vårdbehov, säger Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet

Under regionstyrelsen i dag lämnades ett gemensamt initiativärende in från den rödgröna majoriteten där man yrkade att regionstyrelsen skriver till Sveriges regering med anledning av den pågående utredningen om en angiverilag och framför Region Västerbottens åsikter om den pågående utredningen och det kommande förslaget enligt ovan.

Mer information:

Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet
[email protected], 070-725 49 19

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande
[email protected], 070-250 05 41

Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för klimat, miljö och hållbarhet
[email protected], 073-914 04 19

 

Dela den här sidan

Kopiera länk