Pressmeddelande

Långsiktigt säkrad förlossningsenhet i Lycksele

Idag fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att återstarta och bedriva förlossningen i Lycksele med egen personal. Till en början hyr man in personal på de vakanta tjänsterna men målsättningen är att verksamheten ska bedrivas med egen personal.

– Det här känns väldigt bra. Vi har stort förtroende för de som jobbar i Lycksele och att de kommer bygga upp en trygg barnmorskeledd förlossning, säger Eva Arvidsson (V), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Under dagens extrainsatta hälso- och sjukvårdsnämnd skulle man fatta beslut om tilldelning i den upphandling av ett konsultbolag som skulle bedriva förlossningen i Lycksele. Bolaget skulle fungera som komplement till den nuvarande personalstaben för att man sedan successivt skulle kunna växla över till bemanning i egen regi. I stället för beslut om tilldelning fattade nämnden beslut om att återstarta och bedriva förlossningen i egen regi.

– Lycksele är Sveriges minsta förlossningsenhet med i snitt 300 födslar per år. Det är otroligt bra att Lycksele nu blir den förlossning i Västerbotten där vi kommer att kunna erbjuda vattenförlossningar. Det hoppas vi ska locka även blivande föräldrar från kusten att vilja förlösas i Lycksele, säger Eva.

De rödgröna, S, V och MP, i hälso- och sjukvårdsnämnden är eniga om behovet av en långsiktigt säkrad drift av en förlossningsenhet i Lycksele. Det är en förutsättning för att blivande föräldrar ska känna trygghet inför sina kommande förlossningar. Att behöva åka långa sträckor för att förlösas är en risk som inte är önskvärd. Med en förlossningsenhet liksom gynekologi och akutgynekologi vid Lycksele lasarett säkerställs nu en jämlik kvinnosjukvård i länet. Man säkrar också att den tillsvidareanställda personalen stannar kvar och arbetar vid CFOG i Lycksele.

Mer information:

Eva Arvidsson (V)
Andre vice ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten
[email protected]
070-541 10 19

Anna Maria Lindgren
Politisk sekreterare (V)
[email protected]
073-059 88 64

Dela den här sidan

Kopiera länk