Debatt

Arbetet för att nå klimatmålen måste ta stora kliv

Under onsdagen beslutade Region Västerbotten att installera över 100 publika laddstolpar på länets sjukhus och hälsocentraler. 141 stycken installeras för regionens egna fordon. Arbetet för att nå klimatmålen måste ta stora kliv.

För att kunna köra elbil i hela Västerbotten måste vi ha en stabil och jämnt geografiskt fördelad laddinfrastruktur. Som den största offentliga organisationen har Region Västerbotten ett stort ansvar att visa vägen.

Därför lägger den rödgröna majoriteten under tre år över åtta miljoner kronor på fler laddstolpar vilket innebär över 240 laddpunkter utplacerade i alla femton kommuner. Hälften av dem riktar sig till besökare och arbetspendlare.

Vi i den rödgröna majoriteten styr målmedvetet Region Västerbottens verksamhet mot att bli
en ledande miljöregion. Under förra mandatperioden höjde vi våra klimatambitioner med regionens nya miljö- och klimatstrategi.

Vi ska minska organisationens utsläpp med minst 60 procent till 2030 för att bli klimatneutrala 2045.

Av regionens utsläpp är transporter en av de största utsläppskategorierna. Därför har utbytet från fossildrivna fordon till elfordon pågått och fortsätter att pågå. När debatten handlar om att sänka de fossila bränslekostnaderna agerar vi för att underlätta för människor att komma ur fossilberoende. Det är viktigt för att alla människor i länet ska vara fria att transportera sig, kunna bo var vi vill och bidra till omställningen.

Utfasningen av fossila transporter behöver gå snabbt. Och ett bra sätt att driva på förändring är att göra något som är synligt för andra. Undersökningar visar att när till exempel kommuner köper in elbilar så ökar också försäljningen av elbilar till kommunmedborgarna.

Även om laddning av privata elbilar framför allt sker i hemmen så är det viktigt att se att det finns möjlighet till laddning när vi kör längre sträckor och när vi besöker våra hälso- och sjukvårdsinrättningar. För många i vårt län innebär dessa besök att köra långa sträckor.

Laddstolparna som regionen investerar i kommer att placeras på hälsocentraler, sjukstugor och de tre sjukhusen.

Utvecklingen av vårt samhälle sker nu. Region Västerbotten ska fortsätta att vara en drivande aktör.

Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet

Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande

 

Dela den här sidan

Kopiera länk