Debatt

Bättre välfärd eller sänkt skatt?

Varje gång du tycker att du kunde ha fått bättre sjukvård och skola, eller när du klagar på dåliga vägar och brister i kommunala omsorgen, då bör du fråga dig själv: Har jag fått sänkta skatter och avdrag för allt möjligt, och vad har jag då gjort för nyttigt för de pengarna?

Tillhör du kanske de fått höra att det går att sänka skatter och samtidigt få allt bättre välfärd, utan att det ska kosta något? Då bör du tänka efter lite extra inför valet.

På lite drygt 20 år har skattenivån sänkts från 49 procent till cirka 42 procent i Sverige. Självklart påverkar det allt som ska skötas av de som du nu ska välja till riksdag, region och kommun, till exempel sjukvård, skola och landsvägar.

Ska till exempel den framtida sjukvården ha en hög kvalité, införa alla nya behandlingar som kommer och vara tillgänglig för alla, då måste den ha mer pengar som klarar bättre löner och och arbetsvillkor. Bäst är att sluta sänka statens skatter för att i stället fördela mer pengar över hela landet, de yngre generationerna betalar då mer för sånt som de äldres vårdbehov och transporter, även om de bor i olika regioner.

Vi har pengarna i samhället, frågan är hur vi ska fördela  dem. Fortsätta öka den privata konsumtionen, ge mer till de som  har mycket? Eller betala skatt för ökad konsumtion  av sjukvård och annan välfärd för alla?

Att satsa på de offentliga välfärdstjänsterna är rimligen bättre för klimatet än mer tillhörigheter och större bostäder för de som redan har tillräckligt.

Det finns inga gratisluncher. Gå inte på högerns enkla budskap om sänkta skatter.

Vill du ha bättre välfärd, då måste du och vi alla betala för det!

Det är ditt val som avgör.

Kjell Bäckman, andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Dela den här sidan

Kopiera länk