Debatt

Bättre vård till sexuellt våldsutsatta

Från vänster till höger finns en enighet om att det könsrelaterade våldet måste motarbetas och det finns en bred majoritet i riksdagen för att göra det. Fokus har varit, och är fortfarande, på att känna igen våldsutsatthet och tecken på risk för våld. Däremot är stödet till de redan utsatta brottsoffren för litet. Det finns behov av hjälp, stöd, och en vård och behandling som läker de skador som uppkommit på grund av våldet.

Vi vill öka tillgången till vård

Vänsterpartiet vill lyfta fram rätten till vård och stöd vid våldsutsatthet. Vi vill öka tillgången till vård och annat behov av stöd och hjälp.

Vi vill därför att Centrum mot våld även ska ägna sig åt vård och behandling av brottsoffer som utsatts för partnerrelaterat våld, sexualiserat våld i alla former, och hedersrelaterat våld. Vi vill skapa ett Kompetenscentrum mot våld där hela människan tas om hand.

Individuellt behandlingsupplägg

Idag finns ingen specialiserad verksamhet som ger den typen av vård och behandling i Västerbotten. De skador som uppstår vid våldsutsatthet är ofta komplex PTSD som kräver ett individuellt behandlingsupplägg för varje drabbad kvinna eller man.

Behandlingen ska omfatta hela människan

Sexualbrotten finns inom ett oerhört brett spektrum från gränsen mellan tjat-sex och våldtäkt till de allra grövsta brotten, till exempel incest. Det krävs att behandlingen omfattar hela människan, inte bara de somatiska och psykiska symtom som uppkommit på grund av våldet. Det är därför vi vill att Centrum mot vålds uppdrag utvidgas. Det finns ett befintligt samarbete mellan kommunerna och regionen som kan utvecklas till ett kunskapscentrum mot våld.

Tillvaron kan rasa samman

Våldsutsatthet kan ge följder utöver psykiska och somatiska problem. Hela tillvaron kan rasa samman. Då behövs stöd och hjälp med bostad, kontakt med arbetsgivare, skola, CSN eller Arbetsförmedlingen. Hjälp i kontakterna med Försäkringskassan eller A-kassa. Hjälp att komma i kontakt med polis och advokat/målsägandebiträde.

Ett ställe för att få hjälp

Behoven är individuella. Kanske behövs samtal med andra drabbade under ledning av kompetent personal eller långvarig behandling med psykoterapeut. Kanske behövs kontakt med fysioterapeut eller sjuksköterska som känner till vad den våldsutsatta varit med om. Vänsterpartiet menar att våldsutsatta bara ska behöva komma till ett ställe för att få hjälp med alla hinder som finns för att komma tillbaka till en rimlig tillvaro efter brottet personen utsatts för.

Vi vill skapa ett kompetenscentrum mot våld

Centrum mot våld finns idag i Umeå och Skellefteå. Lycksele håller på att bygga upp sitt Centrum mot våld. Om vi utvecklar Centrum mot våld till ett Kompetenscentrum mot våld kommer hela regionen att kunna möta och behandla våldsutsatta på ett bättre sätt. Vi byter inriktning på den behandlande delen från att minska symptom till att läka de våldsutsatta. Vi ser till hela människans behov.

Rösta på Vänsterpartiet i regionvalet!

VÄNSTERPARTIET VÄSTERBOTTEN VILL

  • att Region Västerbotten utvecklar Centrum mot våld
    i Umeå genom att skapa ett kompetenscentrum för
    vård och behandling av skadeverkningarna av det
    sexualiserade, könsrelaterade våldet
  • att Region Västerbotten arbetar utifrån att sexism,
    rasism och diskriminering bidrar till en ojämlik
    hälsa och folkhälsa.

Foto: Mostphotos. Personerna på bilden är modeller.

Läs mer om regionvalet

 

Dela den här sidan

Kopiera länk