Debatt

Personalen är vårdens viktigaste resurs

De som jobbar inom Region Västerbotten har rätt till bra arbetsmiljö, inflytande i jobbet och rättvis och jämställd lön. För att livsviktiga verksamheter ska fungera är det en förutsättning att personalen trivs med sitt jobb.

Vi behöver fler sköterskor

Socialstyrelsens årliga uppföljning av tillgång på personal inom legitimationsyrken visar att alla regioner har brist på barnmorskor, specialistsjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

Totalt 18 regioner rapporterade brist på sjuksköterskor och 14 av regionerna rapporterade brist inom hälften eller fler av samtliga legitimationsyrken. Även kommunerna rapporterar att de saknar sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

Sjuksköterskornas betydelse i hälso- och sjukvården kan inte överskattas. Sjuksköterskorna blir ofta de som håller den dagliga verksamheten igång. På kliniker och hälsocentraler där bristen på läkare möts med hyrpersonal blir det ofta sjuksköterskorna som skapar kontinuitet och stabilitet för patienten.

Läget i Västerbotten

På pappret är Västerbottens tillgång på sjuksköterskor god jämfört med andra regioner. Socialstyrelsens årliga uppföljning visar att Västerbotten har högst antal sjuksköterskor per 100 000 invånare i landet, 29 procent mer än riksgenomsnittet och 51 procent fler än Region Stockholm. Trots det behöver vi fler sjuksköterskor i Västerbotten.

För ett glesbygdslän med ett universitetssjukhus blir sjuksköterskan än viktigare. Vänsterpartiet vill att Region Västerbotten börjar använda avancerad klinisk specialistsjuksköterska, en ny yrkesroll och specialisering inom sjuksköterskeyrket.

Måste vara en attraktiv arbetsgivare

Som många andra verksamheter står även Region Västerbotten inför en stor utmaning när det gäller kompetensförsörjning. Att vara en attraktiv arbetsgivare dit folk väljer att söka sig och där befintlig personal vill stanna, kommer därför att vara en avgörande framgångsfaktor.

Vi är övertygade om att bra löner, god arbetsmiljö, ökad personaltäthet, arbetsplatsdemokrati och möjlighet till utveckling i jobbet behövs för att de anställda ska trivas och må bra på jobbet. Det bidrar även till att behålla personal och rekrytera ny.

För få som utbildas

I dagsläget utbildas för få sjuksköterskor i Västerbotten för att täcka behovet. I samarbete med universiteten behöver antalet utbildningsplatser ökas. Även inom specialistutbildningarna behövs fler sjuksköterskor.

Vänsterpartiet vill se större möjligheter att vidareutbilda sig med lön och få sina studielån avskrivna. Vi vill också betala grundutbildning för vissa yrkeskategorier för att komma ifrån problematiken med kostsam hyrpersonal.

Ta tillvara personalens idéer

Personalen är vår absolut viktigaste resurs. De både kan och vill utveckla och förbättra verksamheten. Under nuvarande mandatperiod initierade Vänsterpartiet i Region Västerbotten införandet av en personalfond som ska ta vara på personalens goda idéer och samtidigt utveckla verksamheten. Alla personalgrupper med idéer om hur de vill öka trivsel, sammanhållning eller attraktivitet ska kunna ansöka om medel från fonden. Vi tror att det kan öka såväl frisknärvaron som minska personalomsättningen. Vi vill se ett fortsätt arbete med att utveckla personalfonden.

Vi tror också på att belöna personal som kommer med goda idéer och förslag på hur verksamheterna kan utvecklas i, stort som smått, i form av innovationspriser.

Förkorta arbetstiden – behåll lönen

Vi vill ha sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Förkortad arbetstid gör att fler orkar jobba till pensionsålder utan att slitas ut i förtid. Det ger människor ökad livskvalitet, ger par bättre förutsättningar att leva jämställt och skapar ett mänskligare samhälle.

Vi har drivit igenom förkortad arbetstid

I regionen drev Vänsterpartiet redan 2004 igenom en så kallad modifierad 3/3-arbetstidsmodell. Den fokuserar på medarbetarnas hälsa och innebär 2–4 dagars arbete och 2–4 dagars ledighet. Modellen innebär en arbetstidsförkortning på 12–15 procent, vilket motsvarar cirka 35 dagar per år.

Satsa mer på friskvård för personalen

För att personalen ska hålla sig frisk och orka med både arbete och fritid behöver vi satsa ännu mer på friskvård. Oavsett vilken verksamhet du jobbar inom ska du ha möjlighet att nyttja friskvårdsbidrag eller friskvårdstimme. Vi vill dessutom se utökade förmåner för personalen via arbetsgivaren.

Konkurrenskraftiga och jämställda löner

Vi måste kunna erbjuda konkurrenskraftiga och jämställda löner inom regionen. Att minska löneskillnaderna mellan traditionellt manliga och kvinnliga yrken för att öka jämställdheten är en viktig politisk fråga.

Kvinnor tjänar generellt mindre än män och arbetar dessutom i högre utsträckning inom så kallade låglöneyrken. För att nå ekonomisk rättvisa behöver lönerna jämställdhetssäkras.

Rösta på Vänsterpartiet i regionvalet!

VÄNSTERPARTIET I VÄSTERBOTTEN VILL

  • att arbetstiderna förkortas till 6 timmar med bibehållen lön som mål
  • bibehålla och försvara de modifierade 3/3-arbetstidsmodeller som finns samt implementera dem inom fler verksamheter
  • att hyrpersonal inte ska nyttjas inom sjukvården
  • att sjukvårdspersonal som tar tjänst i bristyrken i glesbygd ska ges möjligheten att avskriva sina studielån.

Läs mer om regionvalet

Dela den här sidan

Kopiera länk