Pressmeddelande
Jonas Karlberg, regionråd Vänsterpartiet. Foto: Samuel Pettersson

Jämlik vård, attraktiva arbetsplatser och förebyggande folkhälsoarbete!

Attraktiva arbetsplatser med satsningar på personalen, jämlik vård där den med störst behov ska gå först och ett stopp för marknadsvård och vinster i välfärden, samt förebyggande folkhälsoarbete för ett jämlikt och jämställt Västerbotten. Det är några av de delar som Vänsterpartiet i Västerbotten går till val på när de nu presenterar sin regionpolitiska valplattform.

Trycket på vården har aldrig varit så stort som nu, men privat sjukvård är inte lösningen. För att få en jämlik och jämställd vård måste möjligheten att ta ut vinster i välfärden försvinna och den offentliga hälso- och sjukvården stärkas.

– Jag vill att vi ska ha en stark och välfungerande, gemensamt ägd hälso- och sjukvård. Därför är vi i Vänsterpartiet kritiska till privatiseringar och system där patienter ska agera som kunder på en marknad, säger Jonas Karlberg (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet och förstanamn på södra regionlistan.

Som många andra verksamheter står även Region Västerbotten inför en stor utmaning att klara sitt behov av personal. Att vara en attraktiv arbetsgivare dit folk väljer att söka sig och där befintlig personal vill stanna, kommer därför att vara avgörande.

– Vi är övertygade om att bra löner, god arbetsmiljö, ökad personaltäthet, arbetsplatsdemokrati och möjlighet till utveckling i jobbet behövs för att de anställda ska trivas och må bra på jobbet. Det bidrar även till att behålla personal och rekrytera ny, säger Jonas.

Att skapa god folkhälsa är den bästa investeringen för att undvika ohälsa och sjukdom. För att göra det behöver regionen ta sig över kullen från att vara diagnosticerande, vårdtung och sjukhustung, till att vara förebyggande, jämlik och hållbar. Det gäller såväl den fysiska som den psykiska hälsan.

Ohälsa ökar i ojämlika samhällen. Det är därför viktigt med tidiga förebyggande insatser och åtgärder mot samhällets orättvisor för att minska den ekonomiska utsattheten och på så vis minska riskerna för fysisk såväl som psykisk ohälsa.

-Bakgrund som inkomst, utbildning och arbetsliv påverkar hälsa. Vi vet också att den bästa sjukvården är när vi får hjälp att hålla oss friska inte bara vårda oss när vi är sjuka. Det finns skillnader i hälsa och tillgång till hälso- och sjukvård mellan invånare i länets kommuner och stadsdelar. Vi prioriterar förebyggande insatser och att regionen tar ett ansvar för alla länets invånare avslutar Jonas Karlberg.

 Några av de delar Vänsterpartiet Västerbotten går till val på:

Privat sjukvård är inte lösningen!

Dagens sjukvård motverkar en bättre och mer jämlik folkhälsa. För att få en jämlik och jämställd vård måste möjligheten att ta ut vinster i välfärden försvinna och den offentliga vården stärkas.

Personalen är vårdens viktigaste resurs!

God och jämlik vård förutsätter rimliga arbetsvillkor för personalen. Stress, vakanser och hyrpersonal skapar en nedåtgående spiral som måste brytas.

Vården ska hjälpa dig att hålla dig frisk, inte bara behandla dig när du är sjuk!

För att samhällets resurser ska räcka till behövs en politik som underlättar för alla att må bra och hålla sig friska. I varje beslut måste det förebyggande perspektivet finnas med.

Vänsterpartiets valplattform i sin helhet.

Läs mer om Vänsterpartiet och regionvalet.


Mer information:
Jonas Karlberg, regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet, Vänsterpartiet Västerbotten
[email protected]
070-725 49 19

Dela den här sidan

Kopiera länk