Debatt

Dags att prioritera hälsa

Vården ska hjälpa dig att hålla dig frisk, inte bara behandla dig när du är sjuk! För att samhällets resurser ska räcka till behövs en politik som underlättar för alla att må bra och hålla sig friska. I varje beslut måste det förebyggande perspektivet finnas med.

Sämre folkhälsa på landsbygden

Vi vet mycket i dagens informationssamhälle och tack vare de hälsoundersökningar som gjorts under lång tid i Västerbotten, de vi kallar VHU, vet vi mycket väl hur det är med folkhälsan i hela Västerbotten. Vi vet till exempel att den generella folkhälsan är sämre på landsbygden än i övriga regionen. Vi vet också genom forskning att den bästa sjukvården är när vi prioriterar förebyggande insatser och att vi på så vis håller oss friska.

I de glesare delarna av Västerbotten, exempelvis södra Lappland, vet vi att man äter för lite frukt och grönt, vi vet att man rör sig för lite och att ohälsan därmed är större. Nu är det dags att vi gör något med all denna kunskap. Det är dags att vi prioriterar resurser till att förebygga de faktorer som skapar ohälsa, det är dags att vi prioriterar hälsa.

Prioritera förebyggande arbete

Det kommer naturligtvis behövas prioriteringar då vi inte har oändligt med ekonomiska resurser. För oss i Vänsterpartiet är det självklart hur vi ska göra. Vi vill göra prioriteringar genom att utmana den lagstiftning (LOV) som tar resurser från de som har större behov. Rent konkret innebär det att alla de privata vårdcentraler som etablerats i Umeå, där regionens friskaste befolkning bor, tar resurser från den del av regionen där vi har människor med större behov, landsbygden och de glesare delarna av vårt län.

Den med störst behov ska få vård först

Hälso- och sjukvårdslagen säger tydligt att den med störst behov ska få vård före den med mindre behov. Med denna prioritering skapar vi mer resurser till sjukstugor och vårdcentraler i våra mindre kommuner och på landsbygden som då kan förstärka och arbeta mer med förebyggande insatser för att nå en likvärdig folkhälsa i hela Västerbotten. Vi kan också med detta göra vården mer tillgänglig och jämlik i hela regionen.

Centrum för samers hälsa

I södra Lappland finns en större del samisk befolkning som vi också vet har generellt sämre hälsa än majoritetsbefolkningen. Detta behöver prioriteras. Vi i Vänsterpartiet vill att det kunskapsnätverk som finns ska etablera ett centrum för samers hälsa i Västerbotten under kommande mandatperiod.

Jämlik hälsa i hela Västerbotten

Hälsa och livsvillkor ska vara jämlika i Västerbotten. Vänsterpartiet bygger ett Västerbotten där det inte spelar någon roll vart du bor, vilken etnicitet, kön eller sexuell läggning du har eller hur mycket pengar du har. I vårt Västerbotten är det behovet som styr var vi ska prioritera våra gemensamma resurser.

Vänsterpartiet i Västerbotten vill

  • att en tydlig prioritering görs i budget varje år där insatser utifrån folkhälsobehoven prioriteras
  • att Region Västerbotten arbetar utifrån en långsiktig målsättning om att främja en god och jämlik folkhälsa för att undvika vård senare i livet
  • att kunskapsnätverket för samisk hälsa stärks med målet att skapa ett centrum för samers hälsa
  • att Folkhälsoenheten, Beteendemedicin och dess verksamheter görs mer tillgängliga i hela regionen
    för kommunerna och alla medborgare
  • att nära samarbete görs tillsammans med kommuner och civilsamhälle i folkhälsoinsatser
  • att Västerbottens hälsoundersökningar (VHU) förstärks och utvecklas genom arbete med riktade hälsoinsatser till de som deltar.

Läs mer om regionvalet

 

Dela den här sidan

Kopiera länk