Allmänt

Vårdbudget som fördelar resurserna rättvisare till ökande behov och möjligheter!

Landstingsstyrelsen har idag behandlat förslaget till budget för 2009-2011. Utgångspunkterna är att sjukvården kan göra allt mer samtidigt som vårdbehoven ökar. Ett bekymmer och en möjlighet som ställer stora krav på hela landstingssektorn.
För att hantera framtidens ökande vårdbehov har S, V och Mp i sitt budgetförslag koncentrerat sig på arbetet för bättre hälsa hos befolkningen, omfördelningar och bättre resursutnyttjande.– Vi behöver pengar till bl a nya läkemedel, resurser till bättre vård i livets slutskede i enlighet med de nya hjärtriktlinjerna samt till rehabilitering. Listan kan göras lång säger Levi Bergström, Landstingsråd (S). Om vi bara använder en ”osthyvel” på alla verksamheter, kommer inte dom största behoven först. Därför väljer vi att pröva ett helt nytt system.

Det prioriteringsarbete som S, V och MP nu föreslår innebär att vi politiker, tillsammans med alla medarbetare, ska granska och värdera de lägst prioriterade åtgärderna i landstinget. Dessutom fortsätter vi jobba för att minska vårdbehovet genom satsning på folkhälsa och arbete med att alla landstingets arbetsplatser ska vara mönsterarbetsplatser.

– Idag fördelas resurserna utifrån hur det alltid varit. Jag vill inte att det ska vara så längre, betonar Maria Grip (V). Jag vill inte heller att vår personal alltid ska springa fortare när det sker utveckling i hälso- och sjukvården. Samtidigt som vi jobbar med ett nytt prioriteringssystem jobbar vi också längsiktigt med folkhälsoarbete.
– Landstinget har en vision om världens bästa hälsa 2020, då krävs insatser för de som har den sämsta hälsan, anser hon. 

– En annan viktig del är organisationsutveckling säger Robert Winroth (Mp). Hela tiden måste en organisation som landstinget fundera på hur man kan jobba smartare och bättre.
– Att jobba med prioriteringar är nog det svåraste som man som politiker ställs inför, fortsätter Robert. Jag vill ändå arbeta på det här sättet, det är långsiktigt och rättvist.

– Vi tar ansvar för att långsiktigt trygga en rättvis hälso- och sjukvård i Västerbotten utifrån att vi ständigt får nya behov och möjligheter, avslutar Levi.

Vid frågor kontakta:
Levi Bergström, gruppledare (s)
070-652 37 99, [email protected]
Robert Winroth, gruppledare (mp)
090-7857339, [email protected]
Maria Grip, gruppledare (V)
0730-566900. [email protected]

Dela den här sidan

Kopiera länk