Nyhet

Engagerat och uppsluppet på sopplunch för daglediga i Umeå

Torsdag 31 augusti var kungen på besök i Umeå, men ännu viktigare var den sopplunch som arrangeras för daglediga i Umeå.

I ungefär ett års tid har de var sjätte vecka träffats i Vänsterpartiets partilokal för att äta soppa, diskutera samhällsfrågor och umgås. Med ett rullande schema där alla hjälps åt att bidra och där man betalar ett självkostnadspris, har soppluncherna för daglediga i Umeå blivit en succé.

– Idén tog form under valarbetet när några av oss daglediga träffades och bestämde oss för att ringa medlemmar över 65 och bjuda in till en första sopplunch. Det blev en bra början, säger Berit Edvardsson, ordförande i Vänsterpartiet Umeå.

Just den här sopplunchen har ett tjugotal personer samlats i lokalen. Det är en glad och uppsluppen stämning.

För dagens soppa står Gun Isaksson och Kristina Dahl, båda pensionerade sjuksköterskor. De lagar en smakrik, indisk bönsoppa som går hem hos alla. Till det bjuds bröd och ost samt efterföljande hembakt kaka och kaffe. Allt till det facila priset 38 kr.

Att sopplunchen är populär råder det ingen tvekan om. Som svar på frågan vad det är som är så bra med soppluncherna svarar Kristina:

– Jag är ny medlem och vill engagera mig och göra något i samhället. Har tack vare soppluncherna knutit kontakter med andra.

Gun svarar:

– När man inte längre har sitt arbetsliv är det bra med sammanhang. Allt i världen behöver förändras och man behöver då chans att diskutera med andra.

När man har ätit sin soppa ges alla runt bordet chans att säga något om hur man har haft det sedan sist och om det är någon särskild fråga man vill lyfta. Ganska snabbt kommer gruppen in på samhällsfrågor.

Under lunchen hinner man diskutera allt ifrån kultur och demokrati till Nato och miljön.

Flera av personerna på plats är engagerade i olika föreningar och de tipsar varandra om planerade evenemang.

– Det är intressant att höra om de andras engagemang, säger Gun.

Till soppluncherna är det många som återkommer, men det dyker också upp nya som inte varit med tidigare. Man har också bjudit in företrädare från olika organisationer.

– Vi har haft besök både av Vän i Umeå och Stadsmissionen, berättar Kristina.

Med på sopplunchen är också Signar Olofsson. Han menar att det bästa med luncherna är samtalet och debatterna och att man tillåts ha olika åsikter.

– Det är nästan som en familj.

Fakta om soppluncherna
  • Arrangeras ungefär var sjätte vecka. Information om datum skickas ut i Vänsterpartiets medlemsbrev, Medlemsnytt.
  • Alla som är daglediga och är intresserade av vänsterpolitik är välkomna.

Text: Anna Maria Lindgren

Dela den här sidan

Kopiera länk