Allmänt

Valet handlar om värderingar!

Jag är femtiotalist och har under lång tid varit politiskt engagerad. Engagemanget har bl.a. resulterat i förtroendeuppdrag på lokal, regional och nationell nivå. Inför valet 2006 bestämde jag mig för att nu skulle jag ha en tid när jag inte hade politiska förtroendeuppdrag. Innerst inne fanns väl tanken på att jag kanske hade ”gjort mitt”.

Men under den moderatledda regeringen har utvecklingen gått åt ett håll som gör att jag nu känner att jag tillsammans med andra måste försöka få en annan samhällsutveckling till stånd. Jag gör det bl.a. av respekt för mina föräldrar och den generation de tillhör. Den generation som genom organisering steg för steg förändrade samhället. Inget de fick var gratis. Man får komma ihåg att i stort sett alla förändringar för att öka jämlikhet och rättvisa konsekvent motarbetats av borgerligheten. Med en uppväxt präglad av ABF, gruvfacket och politiska diskussioner blir jag bekymrad när jag ser hur fort det går att montera ner en välfärd som tagit generationer att bygga upp. Vi är många som vet värdet av och styrkan i att av att arbeta tillsammans.

Vad som gör mig upprörd är den medvetna politik som skickligt förpackats i nya kläder och ny retorik. Men begrepp som ”det nya arbetarpartiet” hjälper inte när det i grunden handlar om en politik som medvetet ser ökade klyftor som en tillväxtfaktor. Borgerligheten försöker till och med att ta begrepp som rättvisa, solidaritet och jämlikhet från arbetarrörelsen. Den medvetna borgerliga politik som syftar till att förändra värderingar kan vara på väg att lyckas. Privatiseringar av det gemensamma, vinstintresse i alla verksamheter, försäkringslösningar, uppluckring av arbetsrätten är några i raden av exempel där det gemensamma intresset får stå tillbaka till förmån för individuella lösningar.

Politiken inför valet borde i större utsträckning handla om ideologi och värderingar än om budgivning där samhället delas upp i olika grupper. Politik borde vara en helhet och inte en löfteskarusell där ena dagen pensionärerna ska få det bättre för att nästa dag är det studenternas tur. Politik måste våga diskutera värderingar och våga ha visioner.

Jag vill tillsammans med andra se till att försvara det som vi genom organisering under lång tid byggt upp. Jag vill tillsammans med andra påbörja en renovering av välfärden efter fyra år av nedmontering under en moderatledd regering. Jag vill tillsammans med andra utforma en politik där jämlikhet och rättvisa står i förgrunden. Jag vill tillsammans med andra lyfta frågor om ideologi och värderingar. Framtiden är inte förutbestämd – vi kan forma den tillsammans!

Lennart Gusta(v)sson

Kandidat i landstingsvalet

Dela den här sidan

Kopiera länk