Allmänt

Privatisering som metod för utveckling?

Jag blir bekymrad när tankarna om en privatisering av Vattenfall AB nu förs fram av centerpartiet. Tanken att skapa en framåtsyftande energipolitik och att göra riktade satsningar mot Norrlands inland är det väl i grunden inget fel på.

Men att skapa resurser genom att sälja ut en av nycklarna i svensk energipolitik är dumt. Vi kan som ägare ge tydligare direktiv och använda vinsterna till att bygga för framtiden. Regeringen har haft stora möjligheter att göra det centerpartiet föreslår men man har t.ex. valt att sänka skatterna med ett antal miljarder. Dessa miljarder hade kunnat användas till en rad framåtsyftande satsningar. Men alliansens ideologiska värdegrund är viktigare.

I dagsläget menar jag att det vore bättre att nyttja och utveckla det av Vattenfall AB helägda Vattenfall Inlandskraft AB som bl.a. säger följande:

Vi står i ett beroendeförhållande till Norrlands inland. Här finns nästan alla våra vattenkraftstationer och vi behöver rekrytera personal till dem även i framtiden. Dessutom är det viktigt för oss att det går att bo och leva i kommunerna i inlandet. Ett starkt näringsliv är en grundförutsättning för detta.

Genom att tillskjuta mer resurser och ge direktiv om att inte enbart som idag arbeta med lånegarantier skulle bolaget bättre kunna bidra till en näringslivsutveckling i Norrlands inland.

Centerpartiets agerande i bl.a. lands- och glesbygdsfrågor är en av orsakerna till att jag nu väljer att ge mig in i politiken igen. Jag vill utifrån en regional position arbeta för en offensiv politik för utveckling av hela Västerbotten. I det arbetet är jag övertygad om att starka gemensamt ägda företag som Vattenfall AB är viktiga och att privatiseringar sällan är lösningen.

Lennart Gusta(v)sson

Förstanamn på vänsterpartiets landstingslista (västra valkretsen)

Dela den här sidan

Kopiera länk