Okategoriserad

Kärnkraft eller…

De förnyelsebara och miljövänliga alternativen till kärnkraften har aldrig varit så realistiska och konkurrenskraftiga som idag. Jämfört med situationen vid folkomröstningen om kärnkraft 1980 så är alternativen idag såväl väl beprövade som ekonomiskt bärkraftiga.

Sverige ligger långt idag efter länder som Spanien, Tyskland och Danmark i att bygga ut de alternativa källorna för elproduktion, inte minst vindkraft. Vad gäller kärnkraften har dock mycket lite hänt i form av utveckling. Kärnkraftens drift är osäker, vilket vi fick känna av i vintras, och avfallsproblemen är inte lösta på något tillfredsställande vis. Den nya reaktor som nu byggs i Finland har både blivit mycket dyrare än beräknat och kraftigt försenad.

Den 17 juni röstar riksdagen om ifall vi i Sverige ska ersätta våra nuvarande reaktorer med tio nya. Att göra det vore ett misstag och en lång, osäker och dyrbar omväg till dit vi ändå måste nå; en elproduktion som är helt förnyelsebar och inte bidrar med några utsläpp av växthusgaser. Nu när vi äntligen har chansen att steg för steg ersätta kärnkraften så sviker centerpartiet fullständigt sina mål och ideal. Tillsammans med de rödgröna skulle centerpartiet kunna satsa på att bygga en helt miljövänlig elproduktion. Men makten verkar vara viktigare än några principer för partiet.

För ett län som Västerbotten blir vägvalet särskilt tydligt. Om det byggs en ny generation kärnkraft i Sverige så kommer kraven på uranbrytning i vår del av landet säkerligen att föras fram. Min fråga till de borgerliga ledamöterna i riksdagen från länet är därför om ni är för svensk uranbrytning och om ni är beredda att ta de betydande miljörisker som är förknippade med brytningen här i Västerbotten?

En ny satsning på kärnkraft kommer att sluka enorma mängder kapital och tränga ut satsningar på de förnyelsebara alternativen. För Västerbotten skulle det få stora negativa konsekvenser. Vårt län har en enorm potential i vindkraft både till land och till havs, i utbyggd bioenergi och en mer effektiv vattenkraft. Det skulle skapa hundratals nya arbetstillfällen i länet. En vindkraftsindustri med produktion av anläggningar har förutsättningar växa fram här i Västerbotten. Genom mer förmånliga skatteregler för kooperativ skulle vi kunna ha större lokalt ägande i vindkraften vilket kan generera stora inkomster till länet. Genom stöd till havsbaserad vindkraft kunde området runt Holmögadd byggas ut, där finns en stor potential. Kombinationen av vindkraft och vattenkraft är snudd på optimal och de två produktionssystemen kompletterar varandra. Men dessa positiva möjligheter för länet riskerar att inte förverkligas om det istället är kärnkraften som kommer att få de stora investeringarna framöver.

Ska Vattenfalls miljarder användas till smutsig tysk kolkraft, ny kärnkraft eller till de miljövänliga alternativen? Vi menar att staten måste använda sin makt som ägare och faktiskt styra Vattenfall till att bygga ut de förnyelsebara energisystemen i Sverige. Dessutom måste vårt kraftnät byggas om och byggas ut när alternativen expanderar. Även borde vara en uppgift för Vattenfall och det skulle skapa många arbetstillfällen i ett län som vårt.

Både sysselsättningen och miljön i Västerbotten blir förlorare om vi inte satsar på de förnyelsebara alternativen. Vi kan bli en föregångare som producent av helt förnyelsebar energi, låt oss ta vara på den möjligheten.

Jonas Sjöstedt

Kandidat till riksdagen (V)

Dela den här sidan

Kopiera länk