Allmänt

Jakten på sjuka och arbetslösa

– Under nästa år riskerar 55 000 personer att utförsäkras från sjukförsäkringen. Det är sjuka människor som kommer att skickas ut från Försäkringskassan till arbetslöshetskön. Inte för att de blivit friska utan för att deras ersättningsdagar tagit slut berättar LiseLotte Olsson riksdagsledamot för Vänsterpartiet Västerbotten i samband med att partidistriktet genomförde sin valkonferens helgen.

– Högerregeringen har infört fasta tidsgränser för hur länge du har rätt att vara sjuk. När du nått den bortre tidsgränsen, ”stupstocken”, riskerar du att bli av med din ersättning trots att du fortfarande är sjuk. Även fast du har varit sjukskriven under flera år eller haft tidsbegränsad sjukersättning, anser regeringen att du ska ut och slåss om jobben med övriga arbetslösa. Det är inte humant fortsätter LiseLotte.

– Sjuka måste ges både tid och rätt att tillfriskna i sin egen takt. Vänsterpartiet vill därför höja ersättningarna och återinföra den tidsbegränsade sjukersättningen. Vänsterpartiet Västerbottens valkonferens menar att jakten på sjuka måste upphöra avslutar LiseLotte.

Dela den här sidan

Kopiera länk