Allmänt

Sänkt skatt eller bättre sjukvård, vad väljer du?

Det finns inga gratis luncher. Alla som nu kritiserar eventuella neddragningar i vården, stängda kliniker, minskat antal vårdplatser osv, måste sätta in kritiken sitt rätta sammanhang:
när de friska och arbetsföra får stora skattesänkningar så finns det inte resurser att finansiera sjukvården fullt ut, tar landstingets politiker då inte sitt ansvar genom att höja landstingsskatten så kommer det att innebära neddragningar. Dessa kommer inte att drabba enbart patienter i Lycksele och södra lappland, utan länets alla patienter.
Arbetslösheten ökar hela tiden, det minskar alla landstings skatteintäkter, i hela landet. När regeringen satsar på ytterligare jobbskatteavdrag som kostar 10 miljarder kronor så kan vi friska och arbetsföra öka vår konsumtion eller spara på banken. Dessa pengar hade i stället kunnat satsas på att täcka skattebortfallet i kommuner och landsting så att de kan behålla verksamhet och personal. Det hade gett ca 100 miljoner för Västerbottens sjukvård och skapat eller bibehållet fler jobb.
Nu får vi antingen höja den egna landstingsskatten, vilket Vänsterpartiet förordat, eller så blir det åtstramningar och stängningar. De pengar regeringen skjutit till för valåret 2010 räcker endast till för att minska tempot på neddragningarna, år 2011 fattas 3-400 miljoner för landstinget. Att omfördela tex 11 miljoner från regional utveckling i länet räcker inte särskilt långt det heller, som alla förstår.
Inga beslut har ännu fattats om stängning av vårdplatser på inlandets sjukstugor eller stängning av ÖNH-kliniken i Lycksele, allt måste nu prövas för att se om det finns några fungerande och acceptabla åtgärder för att få ned kostnaderna.
Vänsterpartiet är beredda att förstärka landstingets intäkter för att undvika minskat antal vårdplatser eller stängda kliniker. När vi inte får stöd från övriga partier så vill vi ta ansvar för att helst få till långsiktigt vettiga lösningar när pengarna inte räcker till allt, vi vill undvika kortsiktiga åtgärder så långt möjligt. Men om övriga partier inte ställer upp på att täcka de förlorade skatteintäkterna kan inte sjukvården behållas oförändrad.

Kjell Bäckman (V)
Ledamot av Landstingsfullmäktige
Eve Högberg (V)
Ledamot i Södra Lapplands Folkhälsonämnd

Dela den här sidan

Kopiera länk