Allmänt

Vad händer och fötter…

95 miljarder har regeringen sänkt skatterna med sedan 2006. Det har delvis finansierats med en kraftig försämrad a-kassa och sjukförsäkring. 95 miljarder är enorma summor. Det är mer än vad samtliga kommuner betalar för äldreomsorgen eller mer än vad kommunerna lägger på grundskolan varje år. Varje miljard regeringen har delat ut till sina rika kompisar, är en miljard mindre till jobb.

Enligt regeringens egna prognoser kommer vi fram till 2011 att närma oss en arbetslöshet på 12 procent. För första gången har Sverige nu högre arbetslöshet än genomsnittet i EU. Till skillnad från många andra regeringar, som snabbt valde att lägga fram stimulanspaket för att hejda krisen, så gjorde Sveriges regering ingenting.

De 10 miljarder som skatten nu sänks med genom budgeten för 2010 hade t.ex. kunnat rädda de 20 000 jobb som Konjunkturinstitutet räknar med ska försvinna i vård, skola och omsorg i år. Skattesänkningen däremot gynnar i huvudsak rika män i Stockholmsområdet.

En rättvis fördelning är enligt moderaternas recept följande: En av regeringens ministrar får en skattesänkning med 2 621:-/vecka, riksdagens rikaste ledamot får 25 000:-/veckan. En student däremot får 4 kr i veckan i höjda studiebidrag, det räcker till en påse nudlar. Den senaste skattesänkningen ger en fattigpensionär 3 kr mer i veckan i ökad inkomst det räcker till en kopp kaffe på ett café en gång varannan månad. De får fortsätta hoppas på bingovinster för att kunna fixa sina tänder och hämta ut sina mediciner.

När sedan statsministern i regeringsförklaringen hävdar att alla ska vara lika mycket värda så har det svenska språket nått nya nivåer.

Det går att sätta människor i arbete. Det går att välja att betala ut löner, istället för att ge skatteavdrag åt de redan rika. Det handlar om långsiktighet, och det är den syn som ligger till grund för Vänsterpartiets ekonomiska politik.

Om vi vill så är det möjligt att bygga ett samhälle där alla är lika mycket värda, ett samhälle där alla behövs!

Med ett år kvar till valet är det dags att varsla regeringen!

LiseLotte Olsson riksdagsledamot Vänsterpartiet

Dela den här sidan

Kopiera länk