Allmänt

Namninsamling mot försämringar för sjuka

I onsdags lämnade “Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt” över 105 486 namnunderskrifter, från personer som protesterar mot försämringarna i sjukförsäkringen, till regeringen. Vänsterpartiets ledamot i socialförsäkringsutskottet, LiseLotte Olsson, var på plats under manifestationen.

– Nu tvingar regeringen arbetsoförmögna och sjuka människor till sjuknärvaro på jobbet, direkt till socialkontoret eller ut i arbetslöshet. Samtidigt stiger arbetslösheten med rasande fart och de sjuka riskerar att hamna längst bak i kön till varje ledigt jobb, säger LiseLotte Olsson.


Regeringens nedrustning av sjukförsäkringen har lett till att runt 50 000 personer kommer att förlora sin ersättning från sjukförsäkringen efter årsskiftet.

– Det här skapar stor oro i många människors liv och påverkar självfallet de som är sjuka, men också deras familjer och inte minst de barn som har sjuka föräldrar. Hur tänker socialförsäkringsministern hantera den här situationen?

liselotte_011

– Vi måste satsa på vård och rehabilitering före tvång och ekonomisk utarmning. Värna en solidarisk sjukförsäkring och stoppa jakten på sjuka. Det är mer lönsamt att få tillbaka friska människor till jobbet än att befolka arbetsplatserna med sjuka människor, säger LiseLotte Olsson (V).

Dela den här sidan

Kopiera länk