Allmänt

Centern hycklar i miljöfrågan

När det väl gäller är det viktigare för Centerpartiet att gynna storbönderna i LRF än att värna miljön.
På något annat vis kan man inte tolka beskedet att jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) lyckats få igenom att skatten på handelsgödsel ska tas bort från den första januari 2010. Vinnare blir storbönderna med 350 miljoner kronor. Förlorare blir miljön eftersom den ökande användningen av handelsgödsel direkt ökar övergödningen – inte minst i den känsliga Östersjön – och utsläppen av växthusgaser.
Centerpartiet är hycklare i miljöpolitiken. Det går bra att hålla högtidstal om klimat och övergödning, men de gör precis tvärtom i praktiken. Läget för Östersjön är kritiskt. Utsläppen från jordbruket av näringsämnen i vattendrag är en huvudkälla till övergödningen som förstör balansen i havet. Det innebär att utsläppen måste minska och att ett mer miljövänligt jordbruk gynnas, även med ekonomiska styrmedel. Nu sker det motsatta.
Såväl produktionen som spridandet av handelsgödsel ger utsläpp av lustgas som är en mycket aggressiv växthusgas, betydligt värre än koldioxid. Dessutom bidrar lustgas till att ozonlagret bryts ner. Beslutet om att ta bort skatten på handelsgödsel kommer att ge mer utsläpp av växthusgaser.
Detta är ytterligare ett av många exempel på att regeringen bara har lärt sig prata om klimatfrågor, i praktiken gör de ofta tvärtom. Om vi får en rödgrön regering efter valet 2010 så bör skatten på handelsgödsel återinföras. De pengar som den ger bör återföras till jordbruket för att gynna dess mest miljövänliga former.
Jonas Sjöstedt (V)

Dela den här sidan

Kopiera länk