Allmänt

Hellre höjd skatt än sämre vård

I dagens Norran presenteras Vänsterpartiets undersökning från vårmässan i Skellefteå i helgen.Vi frågade besökarena på Vårmässan hur de tycker man bör hantera landstingets dåliga ekonomi.
Frågan löd: Ska landstinget låta regeringens politik slå igenom med försämringar av sjukvården i Västerbotten?
En sammanställning av svaren visar att drygt 88% svarade: Nej, kan man undvika sämre vård med att höja skatten är det ok.
Endast 9,5% valde svarsalternativet: Ja, det som sker är regeringens ansvar, folk bör få känna av det.
-Det bekräftar enkäten från i fjol som visade att 85 procent av svenskarna kan tänka sig att betala högre skatt för att stärka kvaliteten i sjukvården för alla, en undersökning som Sveriges kommuner och landsting gjorde, säger Pia Risán, landstingspolitiker från Skellefteå.
-Den stora enkät som då gjordes i hela landet är intressant att ha som jämförelse, inte minst för att kunna se hur trovärdig vår egen lilla undersökning är, vi kan ju inte göra nåt vetenskapligt säkert, framhåller hon.
-Jag bedömer att folk har noterat att landstingets dåliga ekonomi hotar delar av barnsjukvården i Skellefteå och att de är beredda att betala högre skatt för att förhindra det, påpekar Risán.
Hon säger att det verkar som att de flesta inser att det inte går att både sänka skatten för alla som har jobb och samtidigt undvika försämrad välfärd, tex sjukvård, och undrar hur de borgerliga partierna tänker finansiera vården när arbetslösheten minskar skatteunderlaget.

Risán berättar att de upplevde många positiva reaktioner från besökarna på Vårmässan när vänsterpartisterna bad folk ta ställning till höjda intäkter eller sämre vård.
-Det var dessutom lika många män som kvinnor som hellre ser en skattehöjning än neddragningar i sjukvården, i den nationella undersökningen var det fler kvinnor, avslutar Pia Risán.

För mer information:
Pia Risán 070-3970804
Landstingspolitiker

Kjell Bäckman
Politisk sekreterare V
Västerbottens läns landsting
070-6117344

Dela den här sidan

Kopiera länk