Allmänt

Rapport från bänk 169 v 42

Riksdagsledamot LiseLotte Olsson rapporterar:
Äntligen!
Det var precis så det kändes när jag fick vara med om invigningen i fredags av etapp 1 av Botniabanan.
  Nu är 26 km järnväg mellan Örnsköldsvik och Husum plus ett 4 km långt industrispår till massa- och pappersfabriken i Husum klar att användas för godstrafik. Peter Kinell, vd för M-real Sverige berättade att det första målet för företaget är att nå 300 000 kubikmeter ved med järnväg, vilket skulle ersätta 15 procent av lastbilstransporterna till fabriken.

 Det var infrastrukturministern Åsa Thorstensson som förrättade invigningen med en stinspade som hon liknade vid ett trollspö – uppmaningen hon då fick var att trolla fram pengar till Norrbotniabanan. En påpasslig kommentar tycker jag då alla de närvarande, med säkerhet, visste att om Åsa och kompani får fortsätta att styra landet blir det ingen Norrbotniabana.I alla fall tyckte jag, som är uppvuxen i Husum, att det var en häftig upplevelse att få vara en av de första som åker tåg på Botniabanan. Tänk när vi kan åka hela sträckan på riktigt!

Det stora samtalsämnet under veckan har varit utspelet från s och mp och hur v(i) ska tackla det. Å ena sidan visst är det bra om vi är med och påverkar politiken till vänster ( En s+mp regeringen kommer att vara en alliansen light variant är jag rädd för) å andra sidan visst finns det fördelar med att stå utanför vara ett tydligt vänsteralternativ.
Hör gärna av er och berätta hur ni tänker kring detta. ([email protected]).
Jag undrar också vilka rådgivare Mona har som inte kunde förutse reaktionerna från ”vanliga” sossar (inte minst i V-botten) och fackföreningar. Har s-ledningen ingen kontakt med verkligheten?

I övrigt lunkar allt sin gilla gång här nere, på tisdag har jag en interpellationsdebatt med Sven- Olof Littorin där jag undrar vilka åtgärder och resurser som regeringen har för alla de 63 000 som beräknas blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen 2010-11.

Regeringen och bl.a SKL räknar med att det kommer att bli flera som tvingas leva på socialbidrag och att det innebär ökade kostnader för kommunerna. Ett förslag till er kommunpolitiker är att ställa frågor och diskutera detta i era kommuner. Vet att Skellefteå och Umeå är på gång.

Kamratliga hälsningar
/LiseLotte

Dela den här sidan

Kopiera länk