Allmänt

Rapport från bänk 169, v 24

LiseLotte Olsson rapporterar från riksdagen

Det känns och märks att sommaren och sommaruppehållet närmar sig. Det är nästan som i skolavslutningstider, utskotten och partigrupperna har sina sommarfester, mer eller mindre ambitiösa (och mer eller mindre trevliga…). Den traditionsenliga fotbollsmatchen mellan majoriteten och oppositionen gick av stapeln igårkväll – Vi (dvs. v, s och mp) vann med 3-1, det var väl inte samma klass som EM-fotbollen men kul att se. Vår riksdagsgrupp har redan börjat jobba med höstens motioner till den allmänna motionstiden. Det är då vi kan skriva motioner om ”vad som helst”, så sitter ni och funderar på något som ni skulle vilja att Vänsterpartiet tar tag i, så hör av er. Vi håller också som bäst på att gå igenom kongressbesluten och se hur de påverkar politiken och de krav vi ska ställa.

I förra veckan hade vi debatten om de nya sjukförsäkringsreglerna även kallad utsorteringskedjan – det var en lång (8 timmar) och stundtals hätsk debatt där högern bedyrade att nu skulle minsann alla sjuka få hjälp och rehabilitering. Sanningen är att sjuka människor riskerar att sorteras ut från både sina jobb, sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen!  I torsdag när beslutet togs applåderade större delen av majoriteten – skamligt tycker jag.
70 000 personer kommer att få sänkt sjukpenning i sjukförsäkringen redan den 1 juli. För en långvarigt sjuk LO-kvinna med 17 000 i månadslön innebär sänkningen 852 kr lägre ersättning per månad jämfört med idag och 1150 kr mindre per månad för en person med en månadslön på 23 000 kr. Åt detta applåderade majoriteten!
Minst 40000 personer kommer att förlora sin ersättning. Åt detta applåderade majoriteten!

Trevlig och skön sommar till er alla!

LiseLotte Olsson

Dela den här sidan

Kopiera länk