Allmänt

Rapport från bänk 169

Jag gjorde ett löfte på vår årskonferens att skriva regelbundna rapporter från mitt arbete i riksdagen och här kommer den första. Eftersom det var länge sedan jag skrev har mycket hänt men jag håller mig i närtid för att försöka hålla er informerad allteftersom.


I tisdags överlämnades vårbudgeten till riksdagen och den var väldigt tom på innehåll, nu ska ju vårbudgeten vara mer övergripande och visa inriktningen, men man kunde väl ändå ha förväntat sig mer ”politik”. Det som är tydligt är att regeringen fortsätter på den inslagna linjen – ta från de fattiga och ge till de rika.

Samtidigt som fler skattesänkningar aviseras beräknar regeringen stora (som man kallar det) besparingar inom sjukförsäkringsområdet.
Man skriver väldigt tydligt att …”centralt för minskningen under perioden är de reformer som regeringen genomför” det betyder i klarspråk att när de nya reglerna för sjukskrivningar träder i kraft (de flesta from 1 juli) kommer färre människor att beviljas möjlighet att vara sjukskrivna.

Igår debatterade vi ”könsneutral äktenskapslagstiftning” och trots att flera borgerliga ledamöter tidigare förespråkat och sagt sig vilja ha en sådan – höll högeralliansen ihop och oppositionen förlorade. Det betyder att nu vet vi inte om eller när vi får en könsneutral äktenskapsbalk – trots att det finns en majoritet i riksdagen för detta.

Övriga aktuella frågor i mina utskott (socialförsäkrings- och civilutskottet) är bostadsfrågan. Inom det området har det hänt och händer mycket. Tack och lov är väl vi i Västerbotten relativt förskonade från utförsäljningar och omvandling av hyresrätter till bostadsrätter. Men här nere i Stockholm går omvandlingarna med rasande fart.

I fredags kom dessutom Allvillutredningen och går utredningens förslag igenom kommer detta att leda till mycket kännbara hyreshöjningar för flertalet av landets hyresgäster och det är något som även vi i Västerbotten kommer att märka.. Tex. så beräknar Hyresgästföreningen att hyrorna i Umeå kommer att öka med nästan 30%.

Hej så länge från ett vårligt Stockholm.

LiseLotte Olsson
Riksdagsledamot (v)
[email protected]
08-786 46 45
070-29 65 200

Dela den här sidan

Kopiera länk