Allmänt

En kvinna och en man bör föreslås till varje styrelseplats

Maria Grip, gruppledare i landstinget:
En kvinna och en man bör föreslås till varje styrelseplats i kommunala bolag!

När de fyra nordligaste landstingen utsåg en gemensam styrelse för Norrtåg AB lyckades man inte få in en enda kvinna som ordinarie ledamot. Varje landsting fick föreslå två personer vardera, och då gick platserna enbart till män.

– Det är framförallt kvinnor som använder kollektivtrafik. Det är väldigt illa när en styrelse som ska ansvara för den framtida persontrafiken på järnvägarna i norr består av åtta män och ingen kvinna, säger Maria Grip, V:s gruppledare i landstinget.

– En lösning är att vi till varje plats som ska tillsättas föreslår en man och en kvinna. Det har staten gjort i många år med bra resultat, framhåller Grip.

Hon tog upp förslaget dels på landstingsfullmäktige den 2 april och dels när hon informerade Vänsterpartiet Västerbottens årskonferens om saken.

Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten tagit nyligen fram en rapport om jämställdheten i regionen, JämLYS, där de visat på att de kommunala bolagen har en väldigt sned könsfördelning. De skriver bland annat: ”Det är slående att när det handlar om direkta val så blir könsfördelningen relativt jämn men i mer gömda konstellationer som till exempel kommunala bolag kvarstår en ojämn könsfördelning med förklaringsmodeller som tradition, att kvinnor inte har erfarenhet och så vidare.”

– Men det är sällan det blir så dåligt som med Norrtåg AB, det beror förstås på att ledamöterna nominerades från fyra organisationer, påpekar Maria. Statens ordning, med en kvinna och en man på varje plats, är särskilt smart när det gäller styrelser där man utses av olika församlingar. Då kan den väljande församlingen hitta en bra helhetslösning.

– Jag ska nu gå vidare med att reda ut vilka regler och styrdokument som behöver ändras för att vi i framtiden inte ska behöva se helt manliga styrelser några landstingsägda bolag, avslutar hon.

För mer information:
Maria Grip 0730-56 69 00
Kjell Bäckman 070-611 73 44

Dela den här sidan

Kopiera länk