Allmänt

Kommentarer från Privatiseringarnas Pris

Ett tjugotal intresserade, främst vänsterpartister, kom till de föredrags och diskussionsmöte som V,VSF, ABF och Umeås Socialpolitiska Förening anordnade den 15 mars.
Klas Rönnbäck, författare och doktorand i ekonomisk historia, inledde diskussionen med att gå igenom några viktiga slutsatser från sin bok Privatiseringarnas pris(Nixon2005). Klas listade i slutet av sitt föredrag sex korta slutsatser:
1. Är det värt priset? Minskade kostnader måste tas igen någonstans. Priset riskerar att dyka upp någon annan stans, t.ex. ökad stress och personalomsättning.
2. Se upp med smekmånaden! Bud sockras medvetet för att komma in på marknaden och slå ut konkurrenter. Efter några år ökar kostnaden. Byte av leverantör kostar pengar och kan vara mycket svårt (en så kallad ”inlåsningseffekt” uppstår).
3. Svårt att mäta kvallitet! Generellt sett finns mycket få och dåligt genomförda utvärderingar, men gott om praktiska exempel på att kvalliten försämrats markant.
4. Glöm inte bort personalen! Beställarnas fokus ligger oftast på kvallite och ekonomi. Resultatet blir entydigt försämrad arbetsförhållanden. Är det några yrkesgrupper som tjänar på privatiseringar är det de som redan har en stark ställning på arbetsmarknaden.
5. Utredningar brister. Kostnader utesluts medvetet, kvalitet vantolkas och framför allt: Många privatiseringar utvärderas inte alls!
6. Privatiseringar är fördelningspolitik! De finnsvinnare och förlorare på privatiseringar.
Mer att läsa finns i Socialistisk debatt nr 3.05
Klas Rönnbäcks bok ”Privatiseringarnas pris” finns att köpa på Umeås (V) partilokal för 50 kr.

Dela den här sidan

Kopiera länk