Allmänt

Kommunikationer i inlandet?

Hur fungerar kollektivtrafiken i glesbygd? Går det överhuvudtaget några bussar? Hur lång tid tar det för ambulansen att ta sig från Vilhelmina till Kittelfjäll? Åker turister buss eller kommer alla besökare i egna bilar?

Dessa funderingar, samt ytterligare frågor ställde Liselott Olsson, riksdagsledamot (v) och Maria Grip, gruppledare i landstinget (v) till trafiksamordnare, Ambulanspersonal och företagare i Kittelfjäll när de besökte Vilhelmina.

För att minska koldioxidutsläppen måste privatbilismen minska till förmån för kollektivtrafiken, men för att detta ska kunna ske måste tillgängligheten till kollektivtrafik öka, även i glesbygden. Nya lösningar inom akutsjukvård och räddningstjänst måste utarbetas för att boende i glesbygdsområden ska känna sig trygga även om det är långa avstånd till läkare och sjukvård.

Om nu kollektivtrafiken ska kunna bli ett alternativ till privatbilismen så måste kommunerna och landstingen få ekonomiska resurser, vilket Liselott Olsson motionerat om till riksdagen.

Margareta Löfgren

Distriktsordförande Vänsterpartiet

Dela den här sidan

Kopiera länk