Allmänt

Sjukvård med rena kläder och sunda verktyg!

Ingen ska behöva bli sjuk för att Västerbottningar ska bli friska. Kläder och utrustning som används inom länets sjukvård ska inte vara producerade av barn som tvingas jobba i stället för att gå skola och arbetare med svältlöner som hanterar farliga gifter! De som arbetar i fabrikerna som gör varor till vår sjukvård ska ha villkor som vi kan acceptera åt oss själva. Detta säger Maria Grip, gruppledare i landstinget.

Organisationen SwedWatch har granskat villkoren för dem som jobbar med att tillverka textilier och verktyg som köps in av svenska landsting. De har hittat flera exempel på hur mänskliga rättigheter kränks och hur ett orimligt barnarbete fortfarande förekommer. Trikåer som används i vårt landsting kan alltså mycket väl vara producerade på en fabrik där vuxna och barn jobbar 14 timmar om dagen, sex dagar i veckan.

De stora landstingen i landet har påbörjat ett gemensamt arbete kring Hållbar Upphandling. Det innebär bland annat att sjukvårdens leverantörer måste leva upp till bestämda sociala krav. Vänsterpartiet vill att Västerbottens läns landsting ska börja använda sig av den kunskapen. Med ett gemensamt agerande kan Sveriges landsting bidra till en handel som gynnar ekonomisk, ekologisk och social utveckling.

SwedWatch betonar att det vore fel att sluta köpa varor som producerats i fattiga länder. I stället ska vi ställa sociala krav och öka direktimporten från utvecklingsländer, det ger bättre inkomster och därmed bättre arbetsvillkor och större miljöhänsyn.

Vänsterpartiet anser att det behövs bättre kunskaper och metoder för att de som producerar våra varor ska ha rimliga förhållanden när det gäller miljö, löner och arbetsvillkor. Arbetarna måste få skäligt betalt för sina produkter, inget barnarbete ska förekomma och fackliga rättigheter ska respekteras. Landstinget måste ha ett välfungerade system så vi handlar av företag som har en vettig syn på sin personal, på fackliga rättigheter och på vikten av miljöhänsyn. Det finns en viss kontroll i dag, men mycket mer kan göras!

Maria Grip

Kopiera länk